Γυναίκες που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με Σουηδική ανάλυση.

Η οξειδωτική βλάβη του φακού του οφθαλμού που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες θεωρείται πως είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του καταρράκτη, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Susanne Rautiainen, του Karolinska Institutet.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε στη διατροφή περισσότερων των 30.000 γυναικών μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας και ανακάλυψε ότι όσες είχαν την υψηλότερη συνολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών εμφάνιζαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καταρράκτη σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν τα λιγότερα.

Αντί να εστιάσουν σε μεμονωμένα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, και φυτικά φλαβονοειδή, όπως το λυκοπένιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μέτρηση συνολικών αντιοξειδωτικών τιμών, σε τροφές, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο που συνεργάζονται οι θρεπτικές ουσίες.

Για την έρευνα, περισσότερες από 30.000 Σουηδέζες άνω των 49 ετών παρακολουθήθηκαν για περίπου 7 χρόνια, για να διαπιστωθεί αν είχαν καταρράκτη και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής.

Αντιοξειδωτικές

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι ο καφές, το τσάι, τα πορτοκάλια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το κόκκινο κρασί.

Με βάση τη συνολική κατανάλωση αντιοξειδωτικών, οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε 5 ομάδες, οι οποίες κυμαίνονταν από τη μεγαλύτερη έως τη μιαρότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Μεταξύ όσων κατανάλωναν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, καταγράφηκαν 745 περιστατικά καταρράκτη σε σύγκριση με 953 περιστατικά γυναικών με τη χαμηλότερη κατανάλωση αντιοξειδωτικών.

Γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες ήταν επίσης περισσότερο μορφωμένες, ενώ είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι καπνίστριες.

Ο William Christen, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη.

Είναι σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες, που υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην προστασία έναντι του καταρράκτη αλλά προειδοποίησε ότι η έρευνα έχει περιορισμούς.

Παρόμοια

Η Rautiainen εικάζει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι παρόμοια σε άντρες και σε άλλες χώρες, αλλά δεν μπορεί να είναι σίγουρη μέχρι να πραγματοποιηθούν νέες έρευνες.

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών για ανθρώπους που επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψή τους, δήλωσε.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘JAMA Ophthalmology.

Πηγές:
‘JAMA Ophthalmology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καθημερινότητα των χρονίως πασχόντων στην περίοδο των γιορτών: Προκλήσεις και προοπτικές
Κυστική ίνωση: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Δωρεά ασθενοφόρου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" στη μνήμη της Ελίζας Σαμαρά