Ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί η εξάπλωση ενός νέου στελέχους της γρίπης των πτηνών, που ήδη προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας στην Κίνα.

Η ασθενής, 73 ετών, από την Nanchang City, μολύνθηκε με τον ιό H10N8 μετά την επίσκεψή της σε αγορά πουλερικών, αν και δεν είναι σίγουρο ότι αυτή ήταν η πηγή της λοίμωξης.

Από τότε, δεύτερος άνθρωπος μολύνθηκε στην επαρχία Jiangxi. Επιστήμονες σημειώνουν στο περιοδικό 'The Lancet' ότι δεν θα πρέπει να υποεκτιμηθεί η πιθανότητα πανδημίας.

Το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της γρίπης A δεν έχει εμφανιστεί προηγουμένως.

Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει το νέο ιό H10N8, δήλωσαν ότι ανέπτυξε ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να του επιτρέψουν να αναπαραχθεί αποτελεσματικά στους ανθρώπους.

Η ανησυχία έγκειται στο ότι ο ιός θα μπορούσε τελικά να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό.

Ο Dr Mingbin Liu, από το Nanchang City Centre for Disease Control and Prevention, δήλωσε ότι ένα δεύτερο περιστατικό του H10N8 εντοπίστηκε στην επαρχία Jiangxi της Κίνας, στις 26 Ιανουαρίου.

Αυτό προκαλεί ανησυχία, επειδή αποκαλύπτει ότι ο ιός H10N8 συνεχίζει να κυκλοφορεί και μπορεί να προκαλέσει περισσότερες λοιμώξεις στους ανθρώπους μελλοντικά.

Η Dr Linda Klavinskis, του King's College London, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή.

Πηγές:
'The Lancet'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management