Οι Έλληνες δερματολόγοι- αφροδισιολόγοι καλούνται και φέτος να συμμετάσχουν στην Ημέρα Μελανώματος και την Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Δέρματος, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ και της EADV.

Η σπουδαιότητα της πρόληψης του μελανώματος και της θέσης που κατέχει σε θέματα δημόσιας υγείας είναι σε όλους μας προφανής. Η επιδημική εξάπλωση που εμφανίζει το μελάνωμα και ο καρκίνος του δέρματος, ιδιαίτερα σε γεωγραφικές θέσεις με κλιματολογικά χαρακτηριστικά όπως αυτά της χώρας μας, δεν αφήνει περιθώρια αδράνειας ή εφησυχασμού. Τα αποτελέσματα των εκστρατειών των προηγουμένων χρόνων αποτυπώνουν με σαφή τρόπο τη σημαντική στροφή που έχει επιτελέσει το πρόγραμμα του Ευρωμελανώματος στον ελληνικό πληθυσμό στο θέμα της προληπτικής εξέτασης του δέρματος και επιβεβαιώνουν τη σημαντική κοινωνική συνεισφορά της ειδικότητάς μας στην αντιμετώπιση της μάστιγας του μελανώματος.

Στην εκστρατεία του 2013 έδωσαν το παρόν 248 έλληνες δερματολόγοι, είτε ιδιώτες ιατροί (224), είτε στελέχη πανεπιστημιακών κέντρων ή κέντρων του ΕΣΥ (24). Συνολικά εξετάστηκαν 7.698 άτομα (ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αριθμός εξεταζομένων), με το 64,6% να αφορά σε γυναίκες. 328 άτομα ανέφεραν θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα, ενώ 74 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από μελάνωμα.

Το 25,5% των εξετασθέντων κατατάχθηκαν μετά την κλινική εξέταση σε ευαίσθητο στον ήλιο φωτότυπο (φωτότυπος Ι ή ΙΙ), ενώ σε υψηλό επίσης ποσοστό καταγράφηκε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (36,8%). Θετικό για τη χώρα μας εύρημα αποτέλεσε η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (3%), με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά.

Σε σημαντικό αριθμό των εξετασθέντων διαγνώστηκαν δερματικές βλάβες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη μελανώματος ή άλλου καρκίνου του δέρματος. Δυσπλαστικοί σπίλοι διαγνώστηκαν στο 27,3%, αριθμός μελανοκυτταρικών σπίλων άνω των 50 στο 11,8%, ακτινικές υπερκερατώσεις στο 5,4% και ηλιακές φακές στο 31,4% των ατόμων που εξετάστηκαν.



Τα τελικά αποτελέσματα έχουν επιγραμματικά ως εξής (αριθμός εξετασθέντων):

  • 131 με βλάβες ύποπτες κλινικά για μελάνωμα
  • 113 με βλάβες ύποπτες κλινικά για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
  • 25 με βλάβες ύποπτες κλινικά για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
  • 382 με βλάβες ύποπτες κλινικά χωρίς σαφή κλινικό διαγνωστικό χαρακτηρισμό

Η αναγωγή της άθροισης των περιπτώσεων αυτών (651) στο δείγμα των 7.698 ατόμων καταδεικνύει ότι στο 8,5% του συνόλου των εξετασθέντων ατόμων ετέθη η κλινική υποψία δερματικής κακοήθειας. Το ποσοστό αυτό από μόνο του αποτυπώνει με τον πλέον ευκρινή τρόπο, τόσο το κλινικό όσο και το κοινωνικό όφελος της δράσης αυτής.

Οι Έλληνες δερματολόγοι, από την πρώτη κιόλας χρονιά της ευρωπαϊκής δράσης για την πρόληψη του μελανώματος, δήλωσαν ισχυρό παρόν, καθώς ήταν οι πρώτοι - και αρχικώς οι μόνοι- που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για μία εβδομάδα, αντί της μίας ημέρας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η χρονική, κοινωνική και εθνική συγκυρία δημιουργούν φέτος την ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για μία ισχυρή και ουσιαστική παρουσία της ελληνικής δερματολογικής οικογένειας στην Εκστρατεία Ευρωμελανώματος 2014 (5-9 Μαΐου).

Για την εβδομάδα μίλησαν οι Δημήτρης Σωτηριάδης, Καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Κατούλης, Επίκουρος Καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Ευρωμελανώματος Ελλάδος, Αλέξανδρος Στρατηγός, Καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διονύσιος Ανανιάδης Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη