Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε την Πέμπτη τη ζωή από τη γρίπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους επτά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΝΠΟ), μόνο την Πέμπτη εισήχθησαν στην εντατική δύο ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 11 ασθενείς, ενώ ο συνολικός αριθμός σοβαρών κρουσμάτων που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ έχει ανέλθει στα 22.

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται, επίσης, μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση του ιού.

Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024