Με 20 νεκρούς μπήκαμε στο πιο δύσκολο δεκαπενθήμερο της περιόδου για τη γρίπη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στη φάση κορύφωσης της επιδημίας, η οποία θα φτάσει στο απόγειό της περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, 30 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών της γρίπης.

Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, έχουν νοσηλευτεί συνολικά στην εντατική 64 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη παρουσία του ιού.

Συνεχής αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των ασθενών, οι οποίοι επισκέπτονται καθημερινά τον γιατρό με συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής”.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί έχουν λάβει οδηγία να χορηγούν άμεσα αντι – ιϊκή αγωγή, χωρίς να περιμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Αναλύσεις

Από τα “ύποπτα” δείγματα βιολογικού υλικού που στέλνουν στα εργαστήρια για ανάλυση, σχεδόν τα μισά (45,2%) βγαίνουν θετικά για γρίπη.

Στο 84,5% των θετικών δειγμάτων ανιχνεύεται ιός τύπου Α. Το 91,7% των συγκεκριμένων δειγμάτων φέρουν τον ιό Α (Η3Ν2), ο οποίος έχει υποστεί φέτος αντιγονική μεταβολή (μετάλλαξη) και δεν καλύπτεται πλήρως από το εμβόλιο της περιόδου.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο