Αυξάνονται συνεχώς τα θύματα της εποχικής γρίπης.

Έως το μεσημέρι της Δευτέρας, οι νεκροί ανέρχονταν στους 28, ενώ 41 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας με επιπλοκές της γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της περιόδου, 87 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη είχαν νοσηλευτεί στην εντατική.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας ή διαβήτη.

Τα παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα.

Πνευμονία

Μία από τις επιπλοκές της γρίπης είναι η πνευμονία, η οποία προκαλείται από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, όπως ο πνευμονιόκοκκος.

Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για ιογενή πνευμονία. Στη δεύτερη, πρόκειται για βακτηριακή επιμόλυνση του αναπνευστικού, με μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, τα οποία προκαλούν τη λεγόμενη δευτεροπαθή πνευμονία.
Σε περίπτωση που αρρωστήσετε, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.

Αγωγή

Εκτός από τα υποστηρικτικά μέτρα (ανάπαυση, υγρά, αντιπυρετικά), οι τρέχουσες οδηγίες επί γνωστής (διεγνωσμένης) ή εντόνως πιθανής γρίπης, συνιστούν άμεση έναρξη αντιγριπικής αγωγής, ακόμη και εκτός των ευπαθών ομάδων.
Η απόφαση βέβαια αυτή είναι του ιατρού και όχι του ασθενούς.
Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα, ιδίως τις ευπαθείς ομάδες.
Κρατήστε απόσταση από τους άλλους. Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι.
Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Αερίστε καλά τους χώρους.

Δ.Κ.