Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της εποχικής γρίπης, η οποία έχει προκαλέσει 61 θανάτους έως το απόγευμα της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, άλλοι 26 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που νόσησαν σοβαρά από γρίπη και χρειάστηκαν εντατική να έχει ανέλθει στους 133.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στους περισσότερους ασθενείς απομονώνεται ο μεταλλαγμένος ιός τύπου Α (Η3Ν2).

Ο ιός της γρίπης Α είναι από τους πιο σημαντικούς και αξιοπρόσεκτους ιούς.

Γονίδια

Αποτελείται από οκτώ γονίδια. Ένα από αυτά κωδικοποιεί για μια από τις 16 ποικιλίες αιμοσυγκολλητίνης, ενώ ένα άλλο γονίδιο κωδικοποιεί για μια από τις 9 ποικιλίες νευραμινιδάσης.

Από τους 144 συνδυασμούς που προκύπτουν, με βάση τον αριθμό των ποικιλιών των πρωτεϊνών αυτών, μόνο οι συνδυασμοί Η1Ν1, Η2Ν2 και Η3Ν2 (δηλαδή οι ποικιλίες αιμοσυγκολλητίνης 1, 2 και 3 και οι ποικιλίες νευραμινιδάσης 1 και 2) έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ότι προκαλούν νόσο μεταδόσιμη από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η αιμοσυγκολλητίνη διευκολύνει την καθήλωση του ιού στα ευαίσθητα κύτταρα του οργανισμού, ενώ η νευραμινιδάση διευκολύνει την απελευθέρωση του ιού από τα κύτταρα αυτά.

Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες αυτές σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της λοίμωξης και τη διέγερση της ανοσολογικής ανταπόκρισης του οργανισμού.

Πτηνά

Πηγή προμήθειας των ιών της γρίπης Α είναι τα εκατοντάδες είδη πτηνών που υπάρχουν.

H πανδημία γρίπης του 1918 - 1919, γνωστή και ως ισπανική γρίπη είναι η πιο καταστροφική και εκρηκτική σε εξάπλωση από όσες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Υποστηρίζεται από μερικούς ότι, ο λοιμός στην Αθήνα την εποχή του Περικλή αντιστοιχεί σε πανδημία γρίπης.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα