Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί ενδεχομένως να αξίζει περισσότερο από τη διακοπή του καπνίσματος, όσον αφορά την πρόληψη της καρδιακής προσβολής σε ανθρώπους που ήδη έχουν υποστεί μια ή που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να υποστούν, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με ενδείξεις, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 29%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό είναι στο ίδιο επίπεδο- ή σε καλύτερο- με τα προληπτικά μέτρα για την καρδιακή προσβολή, όπως οι στατίνες (μείωση του κινδύνου κατά 25%), αντιϋπερτασικά φάρμακα (μείωση του κινδύνου κατά 15-18%) και διακοπή του καπνίσματος (μείωση του κινδύνου κατά 26%.)

Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων, η ερευνητική ομάδα του UNSW’s School of Public Health and Community Medicine, καλεί σε εμβολιασμό κατά της γρίπης ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Η εργασία επιβεβαιώνει υπάρχουσες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή όταν έχουν γρίπη.

Η καθηγήτρια, Raina MacIntyre, θα συνιστούσε το εμβόλιο γρίπης για όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών, άσχετα από το αν αντιμετωπίζουν κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα προστίθενται σε ενδείξεις που στηρίζουν τον εμβολιασμό για τη γρίπη στους μεσήλικες.

 Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για την πρώτη ανάλυση που ανακαλύπτει σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσφατης αναπνευστικής λοίμωξης και της καρδιακής προσβολής.

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ