Το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει μέτρια προστασία κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της σεζόν της γρίπης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 1.700 Αμερικανούς όλων των ηλικιών. Οι συμμετέχοντες έκαναν το εμβόλιο γρίπης και οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 4 σεζόν γρίπης, από το 2010-2011 μέχρι το 2013-2014.

Το εμβόλιο πρόσφερε μέχρι 6 μήνες προστασία, ανακάλυψε η έρευνα.

Η Dr. Jennifer Radin, του U.S. Naval Health Research Center στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η προστασία από τη λοίμωξη με γρίπη περιορίζεται με τον καιρό μετά τον εμβολιασμό, λόγω μειούμενων επιπέδων αντισωμάτων.

Ωστόσο, δήλωσε, ανακάλυψε στην έρευνα ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο είχαν μέτρια, διατηρούμενη προστασία, έως 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό- διάρκεια των περισσότερων σεζόν γρίπης.

Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη μειώνει τον κίνδυνο κάποιου για επίσκεψη στον γιατρό κατά 50 έως 70%, εξήγησε.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, νωρίς το φθινόπωρο, πριν την έναρξη της σεζόν γρίπης, μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει το μεγαλύτερο αριθμό των περιστατικών γρίπης.

Η Radin και η ομάδα της ανακάλυψαν επίσης απότομη πτώση στην προστασία, 6 μήνες αργότερα, η οποία υποδεικνύει την αξία του εμβολιασμού σε ετήσια βάση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο International Conference on Emerging Infectious Diseases, στην Ατλάντα.

Eυρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται γενικά προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας