Κεντρικός άξονας της 3ης Διημερίδας Ογκολογίας που διοργάνωσε η Β΄Ογκολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ, ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις ειδικότητες, κεντρικό θέμα στα περισσότερα συνέδρια που διοργανώθηκαν έως σήμερα. Ο επικεφαλής της Διημερίδας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, γιατρός Ογκολόγος – Παθολόγος, Ηλίας Αθανασιάδης, επεσήμανε πως, «θέλουμε να φέρουμε κοντά όλες τις ειδικότητες. Από αυτό απορρέει μία δυναμική, που κάθε χρόνο, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη».

Τα θέματα που αναδείχθηκαν στις διήμερες παρουσιάσεις ήταν η ανάπτυξη της μοριακής ανάγνωσης των όγκων, οι δύο υποσχόμενες θεραπευτικές κατευθύνσεις –η ανοσοθεραπεία και η ανάλυση των όγκων με επαναλαμβανόμενες βιοψίες –και η αναγκαιότητα της «ελπίδας», σαν κεντρική έννοια της φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς.

«Αναδείξαμε την ανάπτυξη της μοριακής ανάγνωσης των όγκων. Αναγνωρίζουμε ότι οι όγκοι είναι ένας ετερογενής πληθυσμός, δεν είναι όλοι ίδιοι. Ο καθένας έχει το “δικό του” καρκίνο και μπορούμε έτσι να αναπτύξουμε προσωπικές στρατηγικές. Επίσης, αναπτύξαμε δύο υποσχόμενες θεραπευτικές κατευθύνσεις που είναι η ανοσοθεραπεία –να κατευθύνουμε το ανοσολογικό σύστημα εναντίον του όγκου, πετυχαίνοντας έτσι πολύ πιο σπουδαία αποτελέσματα –και η ανάλυση των όγκων με επαναλαμβανόμενες βιοψίες. Η αναζήτηση μοριακών στόχων και η στόχευση του καρκίνου στη διαδρομή του. Αυτό προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους θεράποντες γιατρούς να παρέμβουμε νωρίς, όταν η αρρώστια είναι ολιγο-μεταστατική ή πρώιμη. Να διεκδικήσουμε την ίαση ή ακόμη και να αναπτύξουμε θεραπείες διάσωσης».

Από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου ήταν η πρωτοβουλία του κεντρικού ομιλητή, καθηγητή Benjamin Corn από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, με το χαρακτηριστικό τίτλο «The project of Hope».

Ο Ηλίας Αθανασιάδης τονίζει, «Η ελπίδα είναι κάτι που πρέπει να περάσει από εμάς στον ασθενή. Η ελπίδα δεν χρειάζεται μόνο στον ασθενή που έχει τη νόσο και διεκδικεί την ίαση. Η ελπίδα πάει μαζί με τον καρκίνο και είναι ευθύνη όλων ημών των γιατρών, να την εμπνεύσουμε και στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, ακόμη και στους συναδέλφους μας γιατρούς και στους φροντιστές των ασθενών».

Το καινούργιο που αναμένεται, έρχεται βήμα –βήμα, χρόνο με το χρόνο

Κάθε χρόνο γίνονται βήματα προόδου που διαφοροποιούν την αντίληψη των ειδικών για τον καρκίνο και την αντιμετώπισή του. Το καινούργιο είναι φυσική συνέπεια μίας συνεχούς πορείας ετών.

«Αν γυρίσουμε πίσω, δύο, τρία χρόνια πριν, τι κάναμε τότε και τι σήμερα, βλέπουμε ότι κάθε χρόνο κάνουμε κάτι διαφορετικό. Η αντίληψή μας είναι διαφορετική. Εκεί που περιμένουμε πρόοδο είναι η ανοσοθεραπεία, η μοριακή ανάγνωση των όγκων, η ανάλυση της αλληλουχίας τους και η στόχευση. Τέλος, υπάρχουν και εκπλήξεις. Δηλαδή, γνωρίζοντας τη βιολογία των όγκων, προκύπτουν και ευκαιρίες ακόμη και εκεί που δεν τις περιμένουμε».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης