Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Bangor, θα μπορούμε σύντομα να προβλέψουμε ακόμη και εάν ένα άτομο θα νοσήσει από κοινό κρυολόγημα αναλύοντας το επίπεδο των αντισωμάτων στο δακρυϊκό υγρό.

Η εκκριτική ανοσοφαιρίνη Α (SigA) είναι ένα σημαντικό αντίσωμα που λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας για να εμποδίσει ιούς και βακτήρια να μπουν στο σώμα. Η SigA υπάρχει άφθονη σε βλεννογόνες εκκρίσεις, όπως το σάλιο, τα δάκρυα και το ρινικό έκκριμα.
Χωρίς να χρειαστεί «να βάλουμε τα κλάματα», συλλέγοντας δείγματα δακρύων από το κάτω βλέφαρο αναλύοντας τη SigA παρατηρήθηκε ότι άτομα με χαμηλότερα επίπεδα SigA δακρυϊκού υγρού ήταν εννιά φορές πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα κρυολογήματος μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικά επίπεδα SigA. Όταν μάλιστα, άτομα των οποίων τα επίπεδα SigA πέφτουν κατά 30%, η πιθανότητα να κρυολογήσουν είναι έξι φορές μεγαλύτερη.

Η παρατεταμένη κόπωση από εργασία ή και σωματική άσκηση προκαλεί μείωση της δακρϋικής SigA, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα είναι προσωρινά εκτεθειμένο δημιουργώντας μεγαλύτερη ευπάθεια σε μολύνσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα.
Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο, Καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης, «είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο τεχνολογικός κολοσσός Google συμπράττει με την Alcon έτσι ώστε να έχει δημιουργηθεί ένας φακός επαφής που μπορεί να δώσει βιομετρικά στοιχεία του ατόμου που το φορά, όπως είναι η ποσότητα σακχάρου στο αίμα του ή κάποιες άλλες ορμόνες π.χ, οι ορμόνες του γυναικείου ορμονικού κύκλου.»

Είναι λοιπόν πιθανό σύντομα να γίνονται και μετρήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος από τα δάκρυα μέσω των «έξυπνων» φακών έτσι ώστε να παρακολουθούνται ο κίνδυνος μόλυνσης και η άμυνα του οργανισμού.

«Βλέπουμε λοιπόν πως η τεχνολογία συνεχίζει να εξυπηρετεί με πολύ εντυπωσιακό τρόπο απλά καθημερινά ερωτήματα και θέματα. Έτσι μένει λίγος χρόνος ούτως ώστε να μπορούν οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας να απολαμβάνουν όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε βαθμό που κάνει τη ζωή τους πιο ευχάριστη και φυσικά την ιατρική περίθαλψη πιο πρόωρη και ασφαλή», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τεράστιο τσιμπούρι εξαπλώνεται στη βόρεια Ιταλία - Υπάρχει και στην Ελλάδα
Πόσο βολικό θα ήταν ένα επιπλέον - ρομποτικό - δάχτυλο
Προσλήψεις με "μπλοκάκι" σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ - ΠΟΕΔΗΝ: Να αποσυρθεί η διάταξη