Ο ψευδάργυρος σύμφωνα με νέα επισκόπηση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος κατά περίπου 2 ημέρες.

Ομως οι ενδείξεις δεν είναι καταληκτικές και η λήψη του μπορεί να έχει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, δήλωσαν ερευνητές.

Η Susan Wieland, του University of Maryland δήλωσε ότι χρειάζονται νεες έρευνες πριν να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του ψευδάργυρου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 19 δοκιμές που εξέταζαν τον ψευδάργυρο ως αγωγή για το κρυολόγημα και 15 ως τρόπο πρόληψης.

Συγκεκριμένα, 8 έρευνες με σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες συνδύασαν τον ψευδάργυρο ως αγωγή για τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος.

Η επισκόπηση έδειξε ότι θα μπορούσε να βοηθά στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος κατά περίπου 2 ημέρες έναντι διάρκειας μιας εβδομάδας- κατά μέσον όρο- σε ανθρώπους που έλαβαν placebo.

Όμως οι συνολικές ενδείξεις δεν στηρίζουν την ικανότητα του ψευδάργυρου να προλαμβάνει το κρυολόγημα ή να μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι η λήψη του συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενάργειες όπως προβλήματα στα έντερα, ναυτία και δυσάρεστη γεύση.

Η Daryl Nault, δήλωσε ότι άνθρωποι που σκέφτονται να λάβουν ψευδάργυρο για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ενδείξεις είναι  περιορισμένες και ότι υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η επισκόπηση δημοσιεύτηκε στο Cochrane Database of Systematic Reviews.

Πηγές:
Cochrane Database of Systematic Reviews.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid-19: Η χρήση κάνναβης αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης [μελέτη]
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας
Σε ποιες χώρες καταναλώνεται περισσότερο αλκοόλ [μελέτη]