Ερευνητές εντόπισαν δεκάδες γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με την ημικρανία και δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες αγωγές.

Οι περισσότερες από τις ποικιλομορφίες βρίσκονται ή είναι κοντά σε γονίδια που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτό στηρίζει τη θεωρία ότι η μη ομαλή λειτουργία των αγγείων στον εγκέφαλο είναι σημαντικός παράγοντας στις ημικρανίες.

Ο John-Anker Zwart, του Oslo University Hospital στη Νορβηγία, δήλωσε ότι τα γενετικά ευρήματα είναι τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα προς την ανάπτυξη εξατομικευμένων αγωγών για αυτή την πολύπλοκη νόσο. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με ημικρανίες διαφέρουν μεταξύ τους και ότι τα φάρμακα που δρουν σε ορισμένους είναι εντελώς αναποτελεσματικά σε άλλους, πρόσθεσε.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση δειγμάτων DNA που ελήφθησαν από 375.000 Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Αυστραλούς. Σχεδόν 60.000 υπέφεραν από ημικρανίες.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε σχεδόν 30 νέες γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με την ημικρανία. Βρίσκονται σε 38 περιοχές του γονιδιώματος και μόνο 10 από αυτές έχουν προηγουμένως συσχετιστεί με τον κίνδυνο ημικρανίας.

 

Πηγές:
Nature Genetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management