Πρόσφατη έρευνα, αναφέρει ότι έφηβοι που περνούν περισσότερες από 5 ώρες με συσκευές όπως tablets, smartphones και τηλεόραση, έχουν 43% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σύγκριση με εφήβους που δεν περνούν το χρόνο τους με τέτοιες συσκευές.

H έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pediatrics, ανακάλυψε ότι παιδιά που ανέφεραν ότι περνούσαν περισσότερο χρόνο με συσκευές με οθόνες και έβλεπαν τηλεόραση είχαν συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν στην παχυσαρκία.

Η ερευνήτρια Dr. Erica L. Kenney, του  Harvard T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι η νέα έρευνα θα μπορούσε να υποδείξει ότι ο περιορισμός της ενασχόλησης των παιδιών και των εφήβων με συσκευές που έχουν οθόνη πιθανόν μπορεί  να είναι το ίδιο σημαντικός για την υγεία με τον περιορισμό του χρόνου που βλέπουν τηλεόραση.

Η έρευνα περιέλαβε 24.800 εφήβους και ανακάλυψε ότι σχεδόν το 20% περνούσε περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα με smartphones, tablets, υπολογιστές και videogames σε σύγκριση με ποσοστό 8% που έβλεπαν περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα τηλεόραση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα με τέτοιες συσκευές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πίνουν σακχαρούχο ρόφημα καθημερινά και να μην κοιμούνται αρκετά ή να μην ασκούνται, ενώ ήταν κατά 43% πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με εφήβους που δεν περνούσαν χρόνο με αυτές τις συσκευές.

Αν και η έρευνα δεν μπορεί να καταλήξει με βεβαιότητα ότι η χρήση συσκευών με οθόνη προκαλεί υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία.

 

Πηγές:
Journal of Pediatrics,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]