Έχουμε περάσει σε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων τα τελευταία χρόνια και το 2017 αναμένεται να κινηθούμε στις 70.000 γεννήσεις, λέει στο Ιatronet,  ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Χειρουργός, διδάκτωρ γυναικολογίας και μαιευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, από το 2010 έχουμε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων, αντίστοιχο με αυτό του 1946, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2008, όπως λέει , γεννήθηκαν κατά μέσο όρο 120.000 παιδιά, ενώ και φέτος η περαιτέρω πτώση του ρυθμού αναμένεται ραγδαία.

Αν θέλουμε να το δούμε βάσει ποσοστού, υπογραμμίζει, από το 2010  και έπειτα, δηλαδή με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η πτώση των γεννήσεων έφθασε το 40%. Αυτό αναμφίβολα οφείλεται στην κρίση και στις συνέπειες αυτής με βασικότερο τον μειωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, που δεν επιτρέπει σχεδιασμούς. Μία εξίσου σημαντική παράμετρος που οδήγησε σε αυτήν την πτώση αφορά τη μετανάστευση ανθρώπων με μέση αναπαραγωγική ηλικία τα 30-40 έτη. Με βάση τα στατιστικά των γεννήσεων- θανάτων από το 2011 και μετά, αλλά και με βάση τη μαζική μετανάστευση νέων και οικογενειών στο εξωτερικό, η Ελλάδα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο δημογραφικής κατάρρευσης.

Και αν, αναφέρει ο κ. Χανδακάς, υπάρχουν κάποιες γεννήσεις στα αστικά κέντρα, σε νησιά, όπως η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Αλόννησος, η Σχοινούσα, η Σίκινος, τα τελευταία χρόνια υπήρχαν μηδενικές. Κάτι που γίνονται προσπάθειες να αντιστραφεί -και ως ένα σημείο έχει αυτό ανατραπεί, μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης HOPEgenesis, ιδρυτής της οποίας είναι ο κ. Στέφανος Χανδακάς, καθώς όπως αναφέρει, η μεγάλη απόσταση, τα οικονομικά προβλήματα αλλά και το μεγάλο  κόστος μιας εγκυμοσύνης   λειτουργούν αποτρεπτικά στις γεννήσεις.

Στο ερώτημα αν οι Ελληνίδες προτιμούν τον φυσιολογικό τοκετό ή την καισαρική, η απάντηση του κ. Στέφανου Χανδακά είναι ότι τα ποσοστά είναι μοιρασμένα 50%-50%, έναντι 35% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Πάντως, παγκοσμίως κατά τον ίδιο, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά της καισαρικής, ενώ σε κάποια κράτη η μέθοδος αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος. Συγκεκριμένα, στην Αμερική   είναι 50%, στη Νότιο Αμερική ανεβαίνει στο 70%, ενώ στην Κίνα οι καισαρικές έχουν φθάσει στο 90% ως ποσοστό επί των γεννήσεων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης