Aνάλυση των παγκόσμιων τάσεων, όσον αφορά τις αναδυόμενες λοιμώδεις νόσους ,υποδεικνύει ότι κοιτάζουμε προς λάθος κατεύθυνση σχετικά με το επόμενο μεγάλο ξέσπασμα νόσου.

Η έρευνα της Dr Kate Jones, του Ινστιτούτου Ζωολογίας στο Λονδίνο, δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του ‘Nature’.

Γράφοντας στο ίδιο τεύχος, ο Michael Hopkin σημειώνει ότι η παρούσα έρευνα έδωσε νέα προοπτική στις παγκόσμιες νόσους και βοήθησε να προσδιοριστεί ποσοτικά η επίδραση των γνωστών παραγόντων κινδύνου, όπως η πυκνότητα του πληθυσμού ή η πιθανότητα μιας νόσου να λάβει χώρα σε συγκεκριμένη περιοχή.

Οι λοιμώδεις νόσοι θεωρείται ότι προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από μακροσκοπικούς παράγοντες, όπως κοινωνικοοικονομικοί, περιβαλλοντικοί και οικολογικοί, αλλά μέχρι τη νέα έρευνα κανείς δεν τους είχε συσχετίσει με όρους παγκόσμιων τάσεων χρόνου και περιοχών.

Η έκθεση δίνει την εικόνα του πως η γρήγορη εξάπλωση αυτών των νόσων συνδέεται με αυξήσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού, αλλαγές στη γεωργία και αυξημένο εμπόριο και τουρισμό.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την εμφάνιση και εξάπλωση 335 λοιμωδών νόσων από το 1940 έως το 2004 για να βρει μη-τυχαίες παγκόσμιες τάσεις. Σε αυτές περιελήφθησαν πολλές ασθένειες που έχουν εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της υδρογείου, φέρνοντας απελπισία και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους, όπως η φυματίωση, η ελονοσία και ο HIV, σημειώνει ο Hopkin.

Η έρευνα αναφέρει πώς η γρήγορη εξάπλωση των ασθενειών αυτών συνδέεται με αυξήσεις της πυκνότητας του πληθυσμού, αλλαγές στη γεωργία και στην αύξηση του διεθνούς εμπορίου και τουρισμού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν:

  • Tα ξεσπάσματα νέων λοιμωδών νόσων αυξήθηκαν σταθερά από το 1940 έως το 2004, με έξαρση τη δεκαετία του 1980.
  • Πάνω από 100 νέα παθογόνα προέκυψαν σε αυτή την περίοδο έξαρσης, που συνέπεσε με την εμφάνιση του ιού HIV.
  • Οι περισσότερες από τις νέες λοιμώδεις νόσους ξεκίνησαν από ζώα και μεταξύ αυτών οι περισσότερες σε άγρια ζώα.
  • Παράδειγμα άγριων ζώων που σχετίστηκαν με λοιμώδεις νόσους είναι οι ιοί SARS και Ebola.
  • Τέτοιες νόσοι αυξάνονται σημαντικά με τον καιρό.
  • Ποσοστό πάνω από 50% των εστιών προκαλούνται από βακτήρια, πολλά από τα οποία αντιστέκονται στα φάρμακα.
  • Πολλές εστίες σχετίζονται έντονα με κοινωνικοοικονομικούς, περιβαλλοντικούς και οικολογικούς παράγοντες.
  • Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν βάση για την πρόβλεψη του τόπου που ενδεχομένως θα ξεσπάσουν νέες νόσοι.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι παγκόσμιες πηγές για την αντιμετώπιση του κινδύνου νόσων είναι φτωχά κατανεμημένες, με την πλειοψηφία της επιστημονικής και εποπτικής προσπάθειας να εστιάζει σε χώρες στις οποίες είναι λιγότερο πιθανό να προκύψει η έναρξη νέων λοιμωδών νόσων.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ομάδες επιτήρησης θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στον έλεγχο περιοχών όπως η τροπική Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ασία.
Πρέπει να σκεφτούμε πιο ευρέως, με παγκόσμια οπτική, δηλώνει η Jones καθώς όλοι θα επηρεαστούμε αφού ζούμε στον ίδιο πλανήτη.

Παράλληλα, θεωρεί ότι χρειάζεται παγκόσμια στρατηγική για να βρεθούν τα μελλοντικά επικίνδυνα σημεία και να εμποδιστούν οι νέες εστίες από το να εξαπλωθούν σε όλο τον πλανήτη.

Πηγές:
‘Nature’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποφάσεις για τη νέα χρονιά για ανθρώπους με άσθμα και αλλεργίες
Βόλος: Στην Παιδιατρική του νοσοκομείου ο Αϊ Βασίλης ήρθε από την καμινάδα
Χωριό στην Ιταλία γιόρτασε το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μετά από 30 χρόνια!