Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι παιδιά που παραλείπουν το πρωινό μπορεί ενδεχομένως να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο υποσιτισμού.

Η έρευνα του  King's College London ανακάλυψε ότι παιδιά που παραλείπουν τακτικά το πρωινό τους ενδεχομένως δεν καταναλώνουν τις καθημερινές ποσότητες σημαντικών θρεπτικών ουσιών για την ανάπτυξή τους.

Παιδιά που έτρωγαν πρωινό καθημερινά φάνηκε να έχουν γενικά ανώτερο θρεπτικό προφίλ σε σύγκριση με παιδιά που δεν το έκαναν.

Αν και η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση, αυτά τα παιδιά είχαν υψηλότερη καθημερινή πρόσληψη σημαντικών ουσών όπως φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και ιώδιο σε σχέση με παιδιά που παρέλειπαν το πρωινό.

Οι ερευνητές μελέτησαν 802 παιδιά 4 - 10 ετών και 884, ηλικίας 11 - 18 ετών.

Ποσοστό 31,5% όσων παρέλειπαν το πρωινό δεν έφταναν ούτε στη χαμηλότερη συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου σε σύγκριση με μόνο 4,4% των παϊδιών που κατανάλωναν πρωινό. Για το ασβέστιο, το ποσοστό ήταν 19% σε σύγκριση με 2,9% των παιδιών που κατανάλωναν πρωινό, ενώ για το ιώδιο τα ποσοστά ήταν 21,5% και 3,3% αντίστοιχα.

Κανένα παιδί που κατανάλωνε πρωινό καθημερινά δεν είχε πρόσληψη φυλλικού οξέως κάτω από τη συνιστώμενη ποσότητα σε σύγκριση με ποσοστό 7,3% όσων παρέλειπαν το πρωινό.

Όπως έδειξε η έρευνα, τα μικρότερα παιδιά, 4-10 ετών, τις ημέρες κατανάλωσης πρωινού είχαν υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέως, ασβεστίου, βιταμίνης C και ιωδίου, σε σύγκριση με μέρες που παρέλειπαν το πρωινό.

Από αυτές τις ίδιες θρεπτικές ουσίες, για τα μεγαλύτερα παιδιά μόνο η πρόσληψη ασβεστίου ήταν υψηλότερη σε μέρες που έτρωγαν πρωινό.

Η ερευνήτρια Gerda Pot, δήλωσε ότι η έρευνα έδωσε ενδείξεις ότι το πρωινό είναι το κλειδί για τους γονείς ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται.

Η έρευνα έδειξε ότι ποσοστό 6,5% από τα παιδιά  4 - 10 ετών παρέλειπε το πρωινό καθημερινά σε σύγκριση με σχεδόν 27% των παιδιών 11- 18 ετών. Τα στοιχεία επίσης έδειξαν ότι τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να παραλείπουν το πρωινό σε σχέση με τα αγόρια και το εισόδημα ήταν υψηλότερο στις οικογένειες παιδιών που έτρωγαν πρωινό καθημερινά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition.

Πηγές:
British Journal of Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]