Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερες από 46.000 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, μεταξύ 50 και 79 ετών, που ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά όταν μπήκαν στην κλινική δοκιμή μεταξύ 1993 και1998.

Η ομάδα παρέμβασης κατανάλωνε λιγότερα λιπαρά και περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, ενώ άλλη ομάδα που χρησίμευσε για σύγκριση ακολουθούσε τη συνήθη διατροφή. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 2005.

Μετά από 15 χρόνια, εντοπίστηκαν 92 περιστατικά καρκίνου στο πάγκρεας και 165 στην ομάδα ελέγχου. Αυτό μεταφράζεται σε 35 περιστατικά ανά 100.000 στην ομάδα παρέμβασης και σε 41 ανά 100.000 στην ομάδα ελέγχου.

Η Dr. Li Jiao, του Baylor College of Medicine στο Houston, δήλωσε ότι βάσει προηγούμενων ερευνών  παρατήρησης γνωρίζουμε ότι η διατροφή ενδεχομένως παίζει ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος σε άντρες και γυναίκες.

Δεν υπάρχουν κλινικές έρευνες που να έχουν μελετήσει αν η αλλαγή της διατροφής μπορεί να αλλάξει τον κίνδυνο πρόσθεσε η ερευνήτρια. Για τη νέα έρευνα οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία της Women's Health Initiative.

Η ανάλυση έδειξε ότι διατροφή με χαμηλά λιπαρά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας σε υπέρβαρες και παχύσαρκες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ωστόσο, η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο της νόσου στις γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να μην αφορούν τους άντρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the National Cancer Institute.

Πηγές:
Journal of the National Cancer Institute.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια