Ερευνητές εντόπισαν πάνω από 100 γονίδια που δρουν ως παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αλλεργικής νόσου, όπως έκζεμα, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.

Έχει αποδειχτεί ότι υπάρχουν σχέσεις μεταξύ άσθματος, εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας και κάποιος που έχει μια πάθηση είναι πιθανό να έχει και άλλες.

Η Young-Ae Lee, καθηγήτρια στο Max-Delbruck-Center for Molecular Medicine (MDC) του Βερολίνου, δήλωσε ότι αποτελέσματα της έρευνας εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αλλεργίες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics, εντόπισε  136 παράγοντες κινδύνου περιλαμβανομένων 73 που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, που εμπλέκουν 132 γειτονικά γονίδια στην παθοφυσιολογία των αλλεργικών νόσων.

Αυτά τα γονίδια επηρεάζουν τον κίνδυνο άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας και εκζέματος, επιδρώντας στο πώς δρουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Manuel Ferreira, δήλωσε ότι γνωρίζαμε ότι αυτές οι 3 νόσοι μοιράζονταν πολλούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν που ακριβώς στο γονιδίωμα βρίσκονταν αυτοί οι κοινοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα περιέλαβε 360.000 ανθρώπους. Η ομάδα συνέκρινε τις ποικιλομορφίες που εντοπίστηκαν στο γονιδίωμα 180.000 ασθενών με αυτές 180.000 ανθρώπων που χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου.

Οι πιθανότητες ενός ανθρώπου να εμφανίσει αλλεργία πιθανόν εξαρτάται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, δήλωσαν ερευνητές.

Αν κάποιος κληρονομήσει αυτούς τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου από τους γονείς του θα τον προδιαθέσουν στις 3 αλλεργικές παθήσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

Εντοπίζοντας γενετικούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές θα μπορούν καλύτερα να κατανοούν ποια γονίδια όταν δεν δρουν κατάλληλα προκαλούν αλλεργικές παθήσεις.

Πηγές:
Nature Genetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα