Δεκαεφτά εκατομμύρια μωρά κάτω του ενός έτους εισπνέουν τοξικό αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Μωρά στη νότια Ασία επηρεάζονται περισσότερο, με περισσότερα από 12 εκατομμύρια να ζουν σε περιοχές με ρύπανση 6 φορές υψηλότερη από τα ασφαλή επίπεδα.

Επιπλέον 4 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν κίνδυνο στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Η Unicef σημείωσε ότι η εισπνοή ρυπογόνου αέρα θα μπορούσε να βλάψει τον εγκεφαλικό ιστό και τη νοητική ανάπτυξη.

Η έκθεσή της, αναφέρει ότι υπάρχει σχέση με προφορικό και μη προφορικό  IQ και μνήμη, μειωμένα σκορ στα τεστ, μέσο όρο των βαθμών των παιδιών και άλλα νευρολογικά συμπεριφορά προβλήματα.

Οι επιπτώσεις διαρκούν δια βίου. Η έκθεση προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια περισσότερα παιδιά θα έχουν κίνδυνο, λόγω της αστικοποίησης και χωρίς κατάλληλα μέτρα προστασίας και μείωσης της ρύπανσης.

Τον περασμένο μήνα, επικίνδυνο νέφος σκέπασε το Δελχί με αποτέλεσμα να κλείσουν για κάποιες ημέρες ορισμένα σχολεία. Στη βόρεια Κίνα η ατμοσφαιρική ρύπανση υπολογίζεται να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά περίπου 3 χρόνια και η κυβέρνηση έθεσε πιο αυστηρούς κανόνες για τις εκπομπές των εταιρειών.

Δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνθεση των στοιχείων αποκάλυψαν επίσης ότι το θέμα οξύνεται σε αφρικανικές πόλεις.

Στο μεταξύ, χωριστή έρευνα επιστημόνων σε νοσοκομεία του Λονδίνου  ανακάλυψε ότι ο μολυσμένος αέρας της πόλης οδηγεί σε χαμηλότερο βάρος κατά τη γέννηση και συνδέεται με υψηλότερη παιδική θνησιμότητα και μελλοντικές νόσους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Η βιοποικιλότητα αυξάνει τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τη φύση
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)