Έρευνα από την Αυστραλία ανακάλυψε ότι σχεδόν το 42% των θανάτων που συνδέονται με τον καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν, κυρίως μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ερευνητές εξέτασαν 8 τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που έχει διαπιστωθεί από ερευνητικές ομάδες ότι είναι αίτια καρκίνου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο καπνός, διατροφικοί παράγοντες, κατανάλωση αλκοόλ, το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος,  η αποχή από την άσκηση, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες, οι λοιμώξεις και ορμονικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για να διαπιστώσουν πόσοι θάνατοι από καρκίνο κάθε χρόνο προκαλούνται από αυτούς τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer, ανακαλύφτηκε ότι τροποποιήσιμοι παράγοντες ήταν υπεύθυνοι για το 41% των θανάτων από καρκίνο στους Αυστραλούς άντρες και για το 34% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες.

Ο καθηγητής David Whiteman, του QIMR Berghofers Cancer Control Group, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο αίτιο που μπορεί να αποφευχθεί όσον αφορά θανάτους από καρκίνο στην Αυστραλία είναι το κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες είναι η φτωχή διατροφή, τα παραπάνω κιλά και οι λοιμώξεις. Καθένας προκάλεσε το 5% όλων των θανάτων από καρκίνο το 2013.

Η φτωχή διατροφή ήταν υπεύθυνη για 2.329 θανάτους από καρκίνο, το να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ευθύνονταν για 1.990 θανάτους και οι λοιμώξεις για 1.981 θανάτους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι καρκίνοι υπεύθυνοι για τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων, που πιθανόν θα μπορούσαν να προληφθούν ήταν του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του στομάχου και το μελάνωμα.

Η νέα έρευνα δείχνει θεωρητικά ότι περίπου 17.000 θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι ακολουθούν οδηγίες για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου.

Πηγές:
International Journal of Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις