Η κατανάλωση μιας έως δυο μερίδων σαλάτας με πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε καθημερινή βάση μπορεί ενδεχομένως να διατηρήσει τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου νεότερο κατά 11 χρόνια και να εμποδίσει την άνοια.

Αυτό προκύπτει από  έρευνα που ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα πράσινων φυλλωδών λαχανικών τη μέρα είχαν χαμηλότερο ρυθμό έκπτωσης σε εξετάσεις μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε σχέση με ανθρώπους που σπάνια κατανάλωναν  αυτά τα λαχανικά.

Σε ανθρώπους που κατανάλωναν τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η εγκεφαλική γήρανση επιβραδύνθηκε κατά 11 χρόνια.

Η Martha Clare Morris, του Rush University, δήλωσε ότι η πρόσθεση καθημερινής μερίδας πράσινων φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί απλό τρόπο ενίσχυσης της εγκεφαλικής υγείας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, έγινε σε 960 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 81 έτη, που δεν είχαν άνοια και παρακολουθήθηκαν για 4,7 χρόνια κατά μέσον όρο.

Σε διάστημα 10 ετών, ο ρυθμός εξασθένησης για όσους κατανάλωναν τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά μειώθηκε και η διαφορά ήταν 11 χρόνια νεότερος εγκέφαλος σε σχέση με όσους κατανάλωναν τα λιγότερα λαχανικά.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν