Αμοιβή από τους ασφαλισμένους για επίσκεψη στο ιατρείο τους κατόπιν ραντεβού, ζητούν γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Iatronet, το 30% των συμβεβλημένων γιατρών ζητούν χρήματα, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη σύμβασή τους με τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν “πληρώνετε ως ασφαλισμένοι συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ”, το 30% απαντούν θετικά, σημειώνοντας πως αυτό συμβαίνει επειδή ο γιατρός τους ζήτησε αμοιβή.

Το 27% απαντούν πως δεν πληρώνουν, εφόσον ο γιατρός δεν έχει καλύψει το μηνιαίο “πλαφόν” των ραντεβού του με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το 26% πληρώνουν επειδή ο γιατρός είχε καλύψει το “πλαφόν”.

Το 4% των συμμετεχόντων απάντησαν πως πλήρωσαν επειδή θέλησαν να το κάνουν, το 7% πως δεν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν, ενώ το 6% δεν απάντησαν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν την επίσκεψη σε συμβεβλημένο με τον Οργανισμό γιατρό.

Για να συμβεί αυτό, ο γιατρός δεν πρέπει να έχει ξεπεράσει το μηνιαίο “πλαφόν” των 200 επισκέψεων. Ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή, αποζημιώνει σε κάθε γιατρό έως 200 επισκέψεις ασφαλισμένων του ανά μήνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο της διοίκησης του Οργανισμού, το “πλαφόν” κλιμακώνεται ως εξής:

Κάθε συμβεβλημένος γιατρός δεν μπορεί να εξετάζει περισσότερους από 100 ασθενείς την εβδομάδα, ώστε να μην καλύπτεται το “πλαφόν” από τις πρώτες μέρες του μήνα.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με συμβεβλημένο γιατρό δεν μπορεί να ξεπερνά τους 20.

Τέλος, ο χρόνος επίσκεψης καθορίζεται στα 15 λεπτά.

 

Πληρώνετε ως ασφαλισμένοι συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ;

 

Όχι, όταν έχει διαθέσιμο ραντεβού   27%.

Ναι, επειδή δεν είχε ραντεβού  26%.

Ναι, επειδή μού το ζήτησε  30%.

Ναι, επειδή ήθελα να το κάνω  4%.

Δεν γνώριζα τι έπρεπε να κάνω  7%

Δεν απαντώ  6%.