Φάρμακο που αναπτύχθηκε για τον διαβήτη τύπου 2 ανέστρεψε σημαντικά την απώλεια μνήμης σε ποντικούς με νευροεκφυλιστική νόσο παρόμοια με τη νόσο Alzheimer, αναφέρουν ερευνητές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Christian Holscher, του Lancaster University, η αντιμετώπιση είναι υποσχόμενη όσον αφορά την ανάπτυξή της σε νέα αγωγή για χρόνιες νευροεκφυλιστικές νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Brain Research.

Είναι η πρώτη φορά που τέτοιο φάρμακο-τριπλός υποδοχέας- χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του εγκεφάλου από την εκφύλιση.

Ποντικοί στους οποίους εγχύθηκε το φάρμακο είχαν βελτιωμένη μάθηση και μνήμη. Το φάρμακο μείωσε την απώλεια νευρώνων και την ποσότητα αμυλοειδών πλακών.

Τα πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα έδειξαν την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου που αρχικά αναπτύχθηκαν για τον διαβήτη τύπου 2 αλλά έδειξαν σε διάφορες έρευνες νευροπροστατευτική επίδραση.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι κλινικές δοκιμές με παλαιότερη εκδοχή αυτού του είδος φαρμάκου ήδη έδειξε πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα σε ανθρώπους με Alzheimer ή με διαταραχές διάθεσης.

Αν και ο  Holscher δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η πιθανότητα να βοηθήσει τέτοιους ασθενείς το φάρμακο είναι σημαντική.

Πηγές:
Brain Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες