Γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και άλλων προβλημάτων υγείας, ακόμα και αν διατηρούν τις ωοθήκες τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Shannon Laughlin-Tommaso, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι μετά τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, ενθαρρύνει τις γυναίκες να σκεφτούν τη λύση μη χειρουργικών εναλλακτικών θεραπειών για ενδομητρίωση, ινομυώματα και πρόπτωση, που είναι κύριες αιτίες υστερεκτομής.

Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία 2.100 γυναικών που υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή και γυναίκες σε ομάδα ελέγχου. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες.

Η έρευνα έδειξε σχέση, αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι σε σύγκριση με γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή, γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αυτή είχαν κατά μέσον όρο 14% υψηλότερο κίνδυνο μη φυσιολογικών επιπέδων λιπιδίων.

Ποσοστό 13% υψηλότερο για υπέρταση, 18% υψηλότερο για παχυσαρκία και 33% υψηλότερο για καρδιοπάθεια.

Μακροπρόθεσμα θέματα υγείας σχετιζόμενα με την υστερεκτομή ήταν ιδιαίτερα εμφανή στις νεότερες γυναίκες.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες νεότερες των 35 ετών είχαν 4,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Η Laughlin-Tommaso δήλωσε ότι είναι τα καλύτερα στοιχεία μέχρι σήμερα που δείχνουν ότι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή έχουν κίνδυνο, μακροπρόθεσμα, να εμφανίσουν νόσο, ακόμα και με τη διατήρηση των ωοθηκών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Menopause.

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο