Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιειται ευρέως- το απλό σάκχαρο τρεχαλόζη- μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για την ανησυχητική αύξηση των λοιμώξεων από Clostridium difficile (C. diff.) παγκοσμίως. Η τρεχαλόζη προστίθεται από τις βιομηχανίες τροφίμων για τη βελτίωση της υφής και της σταθερότητας ορισμένων τροφίμων.

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, το επίπεδο απειλής από τον C. difficile bacteria – που προκαλεί μισό εκατομμύριο λοιμώξεις και σκοτώνει περίπου 15.000 ανθρώπους κάθε χρόνο- έχει αυξηθεί τα περασμένα 20 χρόνια και κατηγοριοποιήθηκε ως επείγον από το 2013.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature, συνδέει την αύξηση στις βακτηριακές λοιμώξεις με την ευρεία χρήση τρεχαλόζης.

Αν και η ουσία γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής από τον FDA, σύμφωνα με τους ερευνητές τα νοσοκομεία και ιδρύματα που εμφανίζουν έξαρση του C. difficile λόγω ορισμένων στελεχών του βακτηρίου θα πρέπει να σκεφθούν να αλλάξουν τη διατροφή των ασθενών, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση τρεχαλόζης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ