Αν και τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σωματικού βάρους, εντούτοις δεν κάνουν περιττές τις δίαιτες. Σύμφωνα με μελέτη, αποδεικνύεται ότι η μεταβολή της διατροφής στους ανθρώπους με  γενετικό κίνδυνο έχει πάνω από τον μέσο όρο επιτυχή αποτελέσματα. Σύμφωνα με μελέτες, ποσοστό 40 – 60% των διαφορών στον ΔΜΣ οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Μερικά, αν όχι όλα τα υπεύθυνα γονίδια, μπόρεσαν να εξακριβωθούν μάλιστα, τα τελευταία χρόνια σε  περαιτέρω γονιδιακές μελέτες.

Μια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Lu Qi από  το Πανεπιστήμιο Tulane στη Βοστώνη, συνέθεσε 77 από αυτά τα επικίνδυνα γονίδια σε ένα γονιδιακό τεστ, το οποίο εφαρμόστηκε σε 8.828 συμμετέχοντες της “Nurses 'Health Study” και 5.218 της “Health Professionals Follow-up Study”, οι οποίοι είχαν ρωτηθεί επανειλημμένως  τα τελευταία 20 χρόνια για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ο Qi αξιολόγησε την διατροφή με τρία συνήθη σκορ:  Το κέντρο βάρους των  δεικτών  ‘’Alternate Healthy Eating Index 2010“ (AHEI-2010), ‘’Dietary Approach to Stop Hypertension“ (DASH-Index) και Alternate Mediterranean Diet“ (AMED-Index) αποδείχθηκε  διαφορετικό.

Όλοι όμως αξιολογούν θετικά την πλούσια κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης, σε αντίθεση με το αλάτι, τα ζαχαρώδη ποτά, το αλκοόλ όπως και το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά που παρουσιάζονται ως αρνητικοί παράγοντες. Όπως αναμενόταν, τα άτομα με αρνητικό αποτέλεσμα στο γονιδιακό τεστ παρουσίασαν μεγάλη αύξηση βάρους. Η αύξηση επιταχυνόταν λόγω της βλαβερής διατροφής. 

Πηγές:
“Ärtzteblatt“

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα