Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικό μέρος της διατροφής, καθώς είναι αναγκαία για τη γενική υγεία.

Κάνοντας μια σημαντική πρόσθεση στη λίστα των ωφελειών στην υγεία, νέα έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ψάρια και πρόληψης του καρκίνου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ψάρια που περιέχουν ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα είναι πιο υποσχόμενα όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου σε σχέση με το λιναρόσπορο και άλλα έλαια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από θαλασσινές πηγές είναι 8 φορές πιο αποτελεσματικά στην καταστολή της ανάπτυξης του όγκου σε σχέση με αυτά από φυτικές πηγές, αναφέρει η έρευνα στο Journal of Nutritional Biochemistry.

Ο David Ma, καθηγητής του University of Guelph, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που συγκρίνει την αντικαρκινική ιδιότητα φυτικών έναντι θαλασσινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι και από τις δυο πηγές προστατεύουν από τον καρκίνο και θέλησε να διαπιστώσει ποια μορφή είναι πιο αποτελεσματική.

Υπάρχουν 3 είδη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: ALA, EPA και DHA.

Το ALA προέρχεται από τα φυτά και περιέχεται στον λιναρόσπορο και τα έλαια, όπως σόγια και κραμβέλαιο.

Τα EPA και DHA βρίσκονται στη θαλάσσια ζωή, όπως ψάρια φύκια και φυτοπλαγκτόν

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χορήγηση διαφορετικών ειδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ποντικούς με πολύ επιθετική μορφή ανθρώπινου καρκίνου στο μαστό.

Οι ποντικοί κατανάλωναν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είτε από φυτά είτε από θαλασσινές πηγές.

Εκτέθηκαν πριν την ανάπτυξη όγκων, που επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα λιπαρά οξέα στην πρόληψη

Η έκθεση στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από θαλασσινές πηγές μείωσαν το μέγεθος των όγκων κατά 60%-70% και τον αριθμό των όγκων κατά 30%.

Ωστόσο χρειάστηκαν μεγαλύτερες δόσεις των λιπαρών οξέων από φυτικές πηγές για να οδηγήσουν στην ίδια επίδραση με αυτά των θαλασσινών πηγών, έδειξε η έρευνα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προλαμβάνουν και καταπολεμούν τον καρκίνο ενεργοποιώντας γονίδια που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και μπλοκάροντας τις οδούς ανάπτυξης όγκων.

Με βάση τις δόσεις που δόθηκαν στην έρευνα, οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα για να έχουν την ίδια επίδραση, δήλωσε ο ερευνητής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα