Δεύτερη μεγάλη επιτυχία για την ομάδα διορθωτικής ρομποτικής χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, αφού εγχείρισαν επιτυχώς ένα 11χρονο αγοράκι που έφερε σοβαρό τραύμα στη σπονδυλική του στήλη.

Η επέμβαση έγινε με τη βοήθεια δύο ρομπότ, ονόματι «Ζίγκο» και «Αναγέννηση», τα οποία απασχόλησαν τη διεθνή κοινή γνώμη πέρσι μετά από μια πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης κατάγματος σπονδυλικής στήλης.

Το αγοράκι είχε μείνει παράλυτο στα πόδια, μετά από ατύχημα, το οποίο προκάλεσε σοβαρό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, κοντά στη λεκάνη, περιοχή η οποία παρέχει την περισσότερη στήριξη στην πλάτη. Ένα κάταγμα τέτοιου βαθμού σήμαινε ότι το αγοράκι θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι.

Η επέμβαση, η οποία για πρώτη φορά έγινε σε παιδί, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και το αγοράκι συνεχίζει την αποθεραπεία του και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Η πρώτη επέμβαση με τη βοήθεια των δύο ρομπότ πραγματοποιήθηκε στο Hadassah πέρσι, διορθώνοντας εκτεταμένη βλάβη στη σπονδυλική στήλη που έπαθε 42χρονος. Ο ασθενής είχε καταπλακωθεί από μεταλλικό τοίχο στο εργοστάσιο που εργαζόταν. Έφερε σοβαρά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, με έξι σπασμένους σπόνδυλους και δύο κατάγματα στο πόδι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Meir Liebergall, «το ένα από τα δύο ρομπότ, το Ζίγκο, βοηθά στη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων την ώρα που ο χειρουργός κάνει την επέμβαση, κάτι που επιτρέπει στον γιατρό να ξέρει ακριβώς που είναι το κάθε όργανο ή οστό στο σώμα, και όχι να στηρίζεται μόνο στην αξονική τομογραφία πριν τη εγχείρηση και ακτινογραφιών μετά την εγχείρηση». Τα δύο ρομπότ επικοινωνούσαν συνεχώς κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, βοηθώντας τους χειρούργους να τοποθετήσουν 11 ορθοπεδικές βίδες με εξαιρετική ακρίβεια και να σώσουν τη ζωή του ασθενούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD