Η τακτική έκθεση σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των πνευμόνων, αναφέρει ένα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 6.000 ανθρώπους, από ερευνητές του  University of Bergen και ανακάλυψε ότι οι γυναίκες επηρεάζονται πιο άσχημα από τους άντρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από την  European Community Respiratory Health Survey.

Η καθηγήτρια Cecile Svanes, δήλωσε ότι φοβάται πως τέτοιες χημικές ουσίες, προκαλώντας σταδιακά, μικρή βλάβη στους αεραγωγούς, μέρα με την ημέρα, χρόνο με το χρόνο, θα μπορούσαν να επιταχύνουν το ρυθμό έκπτωσης της πνευμονικής λειτουργίας που συμβαίνει με την ηλικία.

Οι ενήλικες στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια.

Μετρήθηκε η πνευμονική τους λειτουργία, εξετάζοντας πόσο αέρα μπορούσαν να εκπνεύσουν βίαια- και η ποσότητα μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου περισσότερο σε γυναίκες που καθάριζαν.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι χημικές ουσίες σε προϊόντα καθαρισμού ερεθίζουν τις βλεννογόνους μεμβράνες των αεραγωγών, προκαλώντας μακροπρόθεσμα, βλάβη.

Στους άντρες δεν φάνηκε διαφορά μεταξύ αυτών που καθάριζαν και όσων δεν καθάριζαν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί μερικώς από το ότι υπήρχαν πολύ λιγότεροι άντρες που καθάριζαν, αλλά επίσης υπέδειξαν ότι οι γυναίκες ενδεχομένως είναι πιο ευάλωτες στην επίδραση των χημικών ουσιών.

 

Πηγές:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων