Μετά από μελέτη διαπίστωσαν ότι η καλή διάθεση τους εμποδίζει να παραμένουν εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ βλάπτει και τις οργανωτικές ικανότητές τους. Αντιθέτως, όταν τα εσωστρεφή άτομα δεν έχουν τα κέφια τους μειώνεται σταδιακά η παραγωγικότητά τους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο 95 άνθρωποι αντιμετώπιζαν καθημερινά τις απαιτήσεις και το στρες, ανάλογα με τη διάθεσή τους. Καθένας από αυτούς ολοκλήρωσε εννέα ξεχωριστές εργασίες και ερωτηματολόγια που μετρούσαν την αλληλεπίδραση της διάθεσης, της συναισθηματικής αντιδραστικότητας και διαφόρων αναγκών μνήμης και ανάλυσης κατά την εργασία.

Η Tara McAuley, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, και ο υποψήφιος διδάκτορας Martyn S. Gabel επικεντρώθηκαν στη συναισθηματική αντιδραστικότητα -την ευαισθησία, την ένταση και τη διάρκεια των συναισθηματικών αποκρίσεων που σχετίζονται με τη διάθεση -τα οποία επηρεάζουν τις ικανότητες για την εκτέλεση των καθηκόντων (αποτελεσματική λειτουργία).

Χώρισαν την ομάδα σε κατηγορίες συναισθηματικής αντιδραστικότητας - ανθρώπους με υψηλή αντιδραστικότητα και άτομα με χαμηλή αντιδραστικότητα. Τα υψηλά αντιδραστικά άτομα (δηλαδή οι εξωστρεφείς) είναι άνθρωποι που έχουν γρήγορες, έντονες και διαρκείς συναισθηματικές αντιδράσεις, ενώ οι άνθρωποι με χαμηλή δραστικότητα (εσωστρεφές) είναι πιο χαλαροί.

Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι εκτελούσαν καλύτερα τις εκτελεστικές λειτουργίες όταν βρίσκονταν σε κακή διάθεση, ενώ οι άνθρωποι με χαμηλή δραστικότητα έδειξαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Όπως δήλωσε, όμως, η McAuley οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα λέγοντας ότι είναι καλό χάνουν τον αυτοέλεγχο ή να αντιδρούν υπερβολικά ή να είναι γκρινιάρηδες.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξηγηθεί η σχέση, αλλά μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι αντιδραστικοί άνθρωποι είναι πιο συνηθισμένοι να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα.

 

Πηγές:
Personality and Individual Differences

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
400 σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα;
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]