Η ακρόαση μουσικής για yoga την ώρα που πάει κάποιος για ύπνο, είναι καλή για την καρδιά, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2018.

Ερευνητής του HG SMS Hospital, στη Jaipur, δήλωσε ότι χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο που εργάζεται η μουσικοθεραπεία και στη συγκεκριμένη έρευνα φάνηκε ότι η μουσική για yoga έχει ωφέλιμη επίδραση στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού πριν τον ύπνο.

Η χαμηλή μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού συνδέεται με υψηλότερο κατά 32-45% κίνδυνο για πρώτο καρδιαγγειακό συμβάν. Μετά από τέτοιο, άνθρωποι με χαμηλή μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού έχουν αυξημένο κίνδυνο για επακόλουθα συμβάντα και θάνατο.

Η αποτυχία του αυτόνομου νευρικού συστήματος να προσαρμοστεί μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει φλεγμονή, που συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο. Άλλη πιθανότητα είναι ότι άνθρωποι με χαμηλή μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού ήδη έχουν υποκλινική καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα εξέτασε την επίδραση της ακρόασης μουσικής για yoga πριν την ώρα του ύπνου στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.

Πραγματοποιήθηκε σε 149 υγιείς ανθρώπους που συμμετείχαν σε 3 συνεδρίες, διαφορετικές νύχτες.

Μουσική για yoga πριν τον ύπνο τη νύχτα, pop μουσική πριν τον ύπνο τη νύχτα και καθόλου μουσική ή σιωπή.

Σε κάθε συνεδρία η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού μετρήθηκε για 5 λεπτά πριν την έναρξη της μουσικής ή της σιωπής, για 10 λεπτά κατά τη διάρκειά τους και για 5 λεπτά μετά τον τερματισμό. Επιπλέον αξιολογήθηκαν τα επίπεδα άγχους πριν και μετά από κάθε συνεδρία με τη χρήση της κλίμακας Goldberg Anxiety Scale.

Το επίπεδο θετικού συναισθήματος μετρήθηκε υποκειμενικά μετά από κάθε συνεδρία με οπτική αναλογική κλίμακα.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 26 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού αυξανόταν κατά τη μουσική για yoga, μειωνόταν κατά την  pop μουσική και δεν άλλαζε σημαντικά κατά τη διάρκεια της σιωπής.

Τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν σημαντικά μετά τη μουσική για yoga, αυξήθηκαν σημαντικά με την pop και αυξήθηκαν στην ησυχία.

Οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν σημαντικά πιο θετικά μετά την ακρόαση μουσικής για yoga σε σχέση με την pop.

Πρόκειται για μικρή έρευνα και χρειάζονται νέες για την επίδραση της μουσικής από εκπαιδευμένο μουσικοθεραπευτή στην καρδιαγγειακή υγεία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως