Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάνουν τις καλλιέργειες λιγότερο θρεπτικές.

Αυτό θα μπορούσε να θέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε κίνδυνο έλλειψης πρωτεΐνης, ψευδαργύρου και σιδήρου και σχετικών προβλημάτων υγείας, δήλωσαν ερευνητές, με τους κατοίκους φτωχών χωρών να έχουν τον μεγαλύτερό κίνδυνο.

Ο Samuel Myers, του Harvard School of Public Health, δήλωσε ότι η νέα έρευνα καθιστά σαφές ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε καθημερινά-πώς ζεσταίνουμε τα σπίτια μας, τι τρώμε, πώς μετακινούμαστε, τι αγοράζουμε, κάνουν την τροφή μας λιγότερο θρεπτική και θέτουν την υγεία άλλων πληθυσμών και των μελλοντικών γενεών σε κίνδυνο.

Οι άνθρωποι τείνουν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους ουσιών από φυτικές πηγές, δήλωσαν ερευνητές. Ποσοστό 63% της πρωτεΐνης προέρχεται από τα φυτά, όπως το 81% του σιδήρου και το 68% του ψευδαργύρου.

Η ανάλυση κατέληξε ότι έως το 2050, υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα κάνουν καλλιέργειες βασικών προϊόντων, όπως του ρυζιού, λιγότερο θρεπτικές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να έχουν έλλειψη ψευδαργύρου 175 εκατομμύρια άνθρωποι και 122 εκατομμύρια να έχουν έλλειψη πρωτεΐνης.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι περίπου 1,4 δισεκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και παιδιά μικρότερα των 5 ετών που έχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου θα μπορούσαν να έχουν μείωση κατά 4% της διατροφικής πρόσληψης σιδήρου, βάζοντάς τους σε κίνδυνο αναιμίας και άλλων νόσων.

Η έρευνα επίσης ανέφερε ότι οι ελλείψεις θρεπτικών ουσιών επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους πιθανόν θα επιδεινωθούν λόγω λιγότερο θρεπτικών καλλιεργειών.

Στις μέρες μας, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχουν έλλειψη σε μια ή περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Nature Climate Change.

Πηγές:
Nature Climate Change.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.