Μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια έχουν δείξει πως τα ζώα με χαμηλή θερμιδική πρόσληψη είναι πιθανό να έχουν μικρότερο βάρος, να παραμένουν υγιέστερα και να ζουν περισσότερο. Νέα έρευνα εξετάζει τα αίτια του φαινομένου, το οποίο αποδίδει στα βακτήρια του εντέρου και στην επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Mirko Trajkovski, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία. Η ομάδα εξέτασε το πως οι δίαιτες με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη μπορούν να επηρεάσουν το βάρος και τη γενική κατάσταση της υγείας.

Το πιο σημαντικό πεδίο που ερευνήθηκε ήταν το γιατί ο περιορισμός της θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να καταστήσει ένα άτομο υγιέστερο.

Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism. Δείχνουν ότι οι πληθυσμοί βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ατόμου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες για τους παχύσαρκους ανθρώπους.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με ποντίκια, των οποίων η διατροφή ελέγχονταν για περίοδο 30 ημερών, ώστε η θερμιδική πρόσληψη να περιορίζεται κατά 40%.

Μετά από αυτή την περίοδο, η ομάδα παρατήρησε ότι τα σώματα των ποντικών εμφάνισαν ένα είδος ιστού λίπους, το οποίο εύκολα μετατρέπεται σε ενέργεια, οδηγώντας έτσι και σε απώλεια βάρους.

Για να διερευνήσουν τον ρόλο παίζουν τα βακτήρια του εντέρου στη διαμόρφωση καλύτερης υγείας, μετέφεραν ορισμένα από αυτά τα βακτήρια σε ποντίκια που δεν τα διέθεταν.

Λιτοδίαιτα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απλή εκτέλεση αυτής της μεταφοράς μικροβίων επέτρεψε στα ποντίκια να γίνουν πιο λιτοδίαιτα και να παράγουν περισσότερα λιπαρά που μετατρέπονται εύκολα σε ενέργεια.

Μετά την ανάλυση της σύνθεσης και της συμπεριφοράς αυτών των μικροβίων, ο καθηγητής Trajkovski και η ομάδα παρατήρησαν ότι παρήγαγαν λιγότερα τοξικά μόρια γνωστά ως λιποπολυσακχαρίτες (LPS).

Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να αυξήσουν τα επίπεδα LPS, ώστε να φθάσουν στα συνήθη επίπεδα, παρατηρούσαν ότι τα ποντίκια με υψηλότερη LPS εμφάνιζαν λιγότερα οφέλη για την υγεία, παρά τη δίαιτα.

Πηγές:
Cell Metabolism

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα