Η καρδιακή ανακοπή προκαλείται όταν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σταματήσει να λειτουργεί σωστά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 1 στα 7 άτομα θα πεθάνουν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Όπως δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Denise Smith, διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Ασφάλειας Πρώτης Ανταπόκρισης του κολλεγίου Skidmore στο Saratoga Springs, N.Y., ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες είναι η υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσος σε συνδυασμό με το στρες που φυσιολογικά προκαλεί η συγκεκριμένη εργασία στον πυροσβέστη.

Πρόσθεσε δε ότι όσοι ασχολούνται μ’ αυτό το επίπονο έργο είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε ιατρικούς ελέγχους για να αποδειχθεί ότι είναι αρκετά υγιείς για να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Ειδικότερα, επειδή οι περισσότεροι θάνατοι πυροσβεστών που σχετίζονται με την εργασία τους οφείλονται σε καρδιακή ανακοπή και οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι αυξάνει τον κίνδυνο.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ανέλυσαν στοιχεία νεκροψιών 627 αμερικανών πυροσβεστών, ηλικίας 18-65 ετών, οι οποίοι πέθαναν εκτελώντας τα καθήκοντά τους μεταξύ του 1999 και του 2014. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 276 θάνατοι προκλήθηκαν από καρδιακή ανακοπή και οι 351 από τραυματισμούς.

Μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή ανακοπή, οι πιο συχνές καρδιακές παθήσεις ήταν η στένωση αρτηριών (στεφανιαία νόσος) και ανατομικές ανωμαλίες, όπως μεγαλοκαρδία και αυξημένο πάχος του τοιχώματος της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Η αριστερή κοιλία είναι η κύρια κοιλότητα εξώθησης του αίματος.

Η αρτηριακή στένωση, η μεγαλοκαρδία και το ιστορικό καρδιακής προσβολής συνδέθηκαν, το καθένα χωριστά, με πολύ αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κατά την Smith, οι απεικονιστικές εξετάσεις επικεντρώνονται περισσότερο στους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Παρότι η εξέταση αυτή παραμένει βασική, είναι σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να ελέγχουν επίσης και για άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD