Δεν πρέπει να χορηγούνται κατά την εγκυμοσύνη τα αντιϋπερτασικά σκευάσματα που περιέχουν ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), επικαλούμενοι συστάσεις του αντίστοιχου ευρωπαϊκού Οργανισμού (ΕΜΕΑ).

Μετά από επανεξέταση της ασφάλειας των φαρμάκων αυτών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του ΕΜΕΑ, συνέστησε ότι τα πληροφοριακά στοιχεία των φαρμακευτικών προϊόντων πρέπει να αναφέρουν ότι η χρήση των ανταγωνιστών των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ πρέπει να αποφεύγεται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης και ως εκ τούτου η αντένδειξη που ήδη υπάρχει θα παραμείνει.
Οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ ενδείκνυνται στην θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με ιδιοπαθή υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς εντοπισμένη αιτιολογία).

Τα συμπεράσματα της CHMP προέρχονται από την επανεξέταση της ασφάλειας που διεξήχθη από την Ομάδα Εργασίας για την Φαρμακοεπαγρύπνηση του ΕΜΕΑ. Στην επανεξέταση αυτή συμπεριλήφθηκε και ένας μεγάλος αριθμός μη εγκεκριμένων με κεντρική διαδικασία φαρμακευτικών προϊόντων .


Η εφαρμογή των συστάσεων στα μη εγκεκριμένα με κεντρική διαδικασία φαρμακευτικά προϊόντα θα γίνει μέσω ανάλογων εθνικών διαδικασιών.

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα πιο ενυδατικά φρούτα
Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μειώνουν σημαντικά το βάρος, αλλά δεν βελτιώνουν την ποιότητα ζωής (Μελέτη)
Ε.Ε: 507 νοσοκομειακές κλίνες ανα 100.000 άτομα- Πόσες είχε η Ελλάδα