Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η φτωχής ποιότητας περίθαλψη οδηγεί σε περίπου 5 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

Ακόμα 3.6 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο προκαλούνται από έλλειψη πρόσβασης στην περίθαλψη.

Η Dr. Margaret Kruk δήλωσε ότι καλής ποιότητας περίθαλψη θα πρέπει να είναι το DNA των συστημάτων υγείας.

Ενώ πολλές από αυτές τις χώρες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η φτωχής ποιότητας περίθαλψη τώρα προκαλεί περισσότερους θανάτους από την φτωχή πρόσβαση στην περίθαλψη.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως λόγω της φτωχής ποιότητας της περίθαλψης είναι πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στον ιό  HIV και περισσότερο από 3 φορές υψηλότερος σε σχέση με τους θανάτους από διαβήτη, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  The Lancet Public Health.

Φτωχής ποιότητας περίθαλψη είναι σημαντική αιτία θανάτου από αντιμετωπίσιμες νόσους περιλαμβανομένου 84% καρδιαγγειακών θανάτων, 81% νόσων που προλαμβάνονται με εμβόλια, 61% παθήσεων σε νεογνά και μισών από τους θανάτους λόγω ατυχημάτων, φυματίωσης και άλλων λοιμωδών νόσων.

Φτωχή πρόσβαση στην περίθαλψη ήταν αναλογικά μεγαλύτερος παράγοντας στους θανάτους από καρκίνο, στο 89 %, ψυχικών και νευρολογικών παθήσεων στο 85% και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων στο 76%.

Η Kruk δήλωσε ότι το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία είναι χωρίς νόημα χωρίς καλής ποιότητας περίθαλψη. Υψηλής ποιότητας συστήματα υγείας έχουν προτεραιότητα τον άνθρωπο.

Η επίπτωση της φτωχής ποιότητας περίθαλψης πηγαίνει πέρα από τη θνησιμότητα και μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστο πόνο, επίμονα συμπτώματα, απώλεια λειτουργικότητας και έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]