Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου σε ανθρώπους με χρόνια νεφρική νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η πιθανή προστασία φάνηκε να συνδέεται με την αγγειακή επίδραση επειδή η καφεΐνη είναι γνωστό πως προάγει την απελευθέρωση ουσιών που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων.

Ο Dr. Miguel Bigotte Vieira, του Oxford University, δήλωσε ότι η μείωση της θνησιμότητας ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, φυλή, κάπνισμα,  άλλες νόσοι και διατροφή.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν καφεΐνη ήταν πιο πιθανό να είναι άντρες, λευκοί, πρώην ή νυν καπνιστές, με υψηλότερη εκπαίδευση, εισόδημα και κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

Μελετήθηκαν 4.863 Aμερικανοί με μέση ηλικία τα 60 έτη, από το 1999 έως το 2010. Σε διάστημα 60 μηνών πέθαναν 1.293 άνθρωποι.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες με βάση την κατανάλωση καφεΐνης.

Λιγότερο από 28.2 mg την ημέρα, 28.2-103.0 mg, 103.01-213.5 mg  και άνω των 213.5 mg.

Ασθενείς που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης είχαν 25% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας σε 60 μήνες σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο καφέ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nephrology Dialysis Transplantation.

Πηγές:
Nephrology Dialysis Transplantation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τρίμηνη παράταση θητείας για την επιτροπή CoViD του υπουργείου Υγείας
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]