Ο καρκίνος υπολογίζεται να οδηγήσει στον θάνατο 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, ενώ θα διαγνωστούν 18,1 εκατομμύρια νέα περαστικά. Αυτό αναφέρει ο ΠΟΥ.

Tο International Agency for Research on Cancer, που ανακοίνωσε τα ευρήματα την τρέχουσα εβδομάδα, σημείωσε ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών, η εμφάνιση μετά από 5 χρόνια και ο αριθμός θανάτων οφειλόταν σε αρκετούς παράγοντες που περιλαμβάνουν κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και τη γήρανση πληθυσμών. Επίσης ο καρκίνος μετατοπίζεται από τη φτώχεια και τις λοιμώξεις προς τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου.

Το 2012, όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία έρευνα, εκτιμάτο ότι υπήρχαν 14,1 εκατομμύρια περιστατικά και 8,2 εκατομμύρια θάνατοι.

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, 1 στους 5 άντρες και 1 στις 6 γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο, ενώ 1 στους 8 άντρες και 1 στις 11 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Τα 3 κυριότερα είδη όσον αφορά την εμφάνιση (ένα τρίτο περιστατικών παγκοσμίως) είναι του πνεύμονα, του μαστού στις γυναίκες και του παχέος εντέρου.

Όσον αφορά τη θνησιμότητα, αντιπροσωπεύουν επίσης το ένα τρίτο όλων των περιστατικών-ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου, με δεύτερη του παχέος εντέρου, ενώ ο καρκίνος μαστού στις γυναίκες είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου.

Ο καρκίνος στον πνεύμονα είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. 1,8 εκατομμύρια θάνατοι και 18,4% του συνόλου, λόγω φτωχής πρόγνωσης

Ακολουθείται από τον καρκίνο στο παχύ έντερο με 88.,000 θανάτους στο 9,2%, από τον καρκίνο στομάχου  με 783.000 θανάτους στο 8,2% και του ήπατος με  782.000 θανάτους στο 8,2 %. Ο καρκίνος στο μαστό στις γυναίκες είναι η πέμπτη κύρια  αιτία θανάτου -627.000  θάνατοι με 6,6%.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου στους άντρες, ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του ήπατος και του στομάχου.

Στις γυναίκες, ο καρκίνος μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου και ακολουθούν του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Σε  28 χώρες ο καρκίνος στον πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες. Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας είναι στη Βόρειο Αμερική, τη βόρεια και δυτική Ευρώπη, την Κίνα, την  Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στην κορυφή βρίσκεται η Ουγγαρία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας