Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να γίνει πολύ θανατηφόρος, καθώς θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξάνονται με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασία, έδειξε νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Antonio Gasparrini, του London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι είμαστε σε μια διαδρομή που πλησιάζει την άνοδο κατά 3 βαθμούς Κελσίου όσον αφορά τη ζέστη και αν η τάση συνεχιστεί θα μπορούσαν να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία σε πολλά μέρη του κόσμου.

Πρόσθεσε όταν αυτός και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει να πεισθούν τα κράτη να λάβουν αποφασιστικές δράσεις υλοποιώντας φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, σε συνάρτηση με τη συμφωνία του Παρισιού, σε μια προσπάθεια να σωθούν ζωές.

Στην τελευταία έρευνα, επιστήμονες ανέλυσαν την επίδραση που έχουν στην υγεία διάφορα σενάρια για το κλίμα, κάτω από τη διεθνή συμφωνία. Σε σύγκριση με αύξηση της θερμότητας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου η μεγάλη θερμότητα κατά 3-4 βαθμούς θα οδηγούσε σε σχεδόν 9% περισσότερους θανάτους που συνδέονται με τη ζέστη.

Μετά από επισκόπηση στοιχείων για θανάτους που συνδέονταν με τη ζέστη, σε 23 χώρες με εύρος οικονομικών και κλιματικών καταστάσεων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σε σύγκριση με θερμοκρασία υψηλότερη κατά 1.5 βαθμούς Κελσίου, η ακραία θερμότητα κατά 3-4 βαθμούς θα οδηγούσε σε σχεδόν 9% περισσότερους θανάτους που συνδέονται με τη ζέστη.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν ένα σενάριο θέρμανσης κατά 2 βαθμούς Κελσίου έναντι 1.5, οι θάνατοι λόγω αυξημένης θερμοκρασίας δεν αυξάνονταν τόσο πολύ σε θερμές περιοχές, όπως Νότιο Αμερική, Νότιο Ευρώπη και νοτιοανατολική Ασία. Επίσης οι θάνατοι σε πιο δροσερές περιοχές θα παρέμεναν σταθεροί ή θα μειώνονταν ελαφρώς.

Η ερευνήτρια Ana Maria Vicedo-Cabrera, δήλωσε ότι οι προβλέψεις της ερευνητικής ομάδας υποδεικνύουν ότι μεγάλες αυξήσεις σε θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη θα μπορούσαν να περιοριστούν στις περισσότερες περιοχές, αν η άνοδος της θερμοκρασίας  κρατηθεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, κάτω από ακραίες αλλαγές στο κλίμα, σε μεγάλες περιοχές του κόσμου θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική αύξηση στην θνησιμότητα λόγω ζέστης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Climatic Change.

Πηγές:
Climatic Change.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις