Έλληνες ηλικιωμένοι που ακολουθούσαν την κλασική μεσογειακή διατροφή έδειχναν  πολύ πιο ευχαριστημένοι με τον ύπνο τους, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Geriatrics and Gerontology International, συγκριτικά με τους ηλικιωμένους που τρέφονταν λιγότερο υγιεινά.  

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, σπόρους, που χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο ως βασικό συστατικό αντί του λίπους,  υποδεικνύει την κατανάλωση λιγότερων γαλακτοκομικών προϊόντων, και που προτιμά  το ψάρι και τα πουλερικά αντί του κόκκινου κρέατος, δεν είναι πλέον αυτονόητη, ακόμη και στις μεσογειακές χώρες.

Οι 1.639 ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στην έρευνα ''Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet” ΄έφτασαν κατά μέσο όρο μόνο στους 33 πόντους σε ένα MedDietScore, το οποίο αξιολογεί την διατήρηση της μεσογειακής διατροφής με 0 έως 55 πόντους.

Μια ομάδα με επικεφαλής την Μαίρη Γιαννακούλια, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χώρισε τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με την προσήλωσή τους στην παραδοσιακή διατροφή της χώρας, σε τρεις ομάδες συγκρίνοντάς τες με τα δεδομένα σε μια κλίμακα ύπνου, η οποία αναζητούσε 12 χαρακτηριστικά ύπνου.

Αποτέλεσμα: Οι ηλικιωμένοι που παρέμεναν προσηλωμένοι στους περισσότερους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, αν και δεν κοιμόντουσαν περισσότερο από τους άλλους, εντούτοις είχαν καλύτερες δυνατότητες ύπνου. Κοιμόντουσαν πιο γρήγορα τα βράδια, αισθάνονταν ενοχλήσεις σπανιότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ροχάλιζαν λιγότερο και ξύπναγαν σπανιότερα εξαιτίας της έλλειψης αέρα η πονοκεφάλου.

Δεν αισθάνονταν νυσταγμένοι τα πρωινά και δεν χρειάζονταν ενδιάμεσα να κοιμηθούν. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι που τρέφονταν υγιεινά, ζούσαν υγιεινά και σε άλλους τομείς. Εντυπωσιακή ήταν η σαφώς μικρότερη συχνότητα περιπτώσεων κατάθλιψης.

Το γιατί η μεσογειακή διατροφή συντελεί σε καλύτερο ύπνο δεν είναι σαφές. Η κα Γιαννακούλια υποθέτει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της διατροφής αυτής παίζουν ρόλο. Τροφές όπως οι ελιές, μερικά είδη ψαριών αλλά και φρούτα εποχής, παράγουν μελατονίνη που βοηθά τον ύπνο.   

 

Πηγές:
 “Geriatrics and Gerontology International“

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία