Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή στις γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ίδιο δεν φάνηκε να ισχύει στους άντρες.

Ο Dr. Phyo Myint του University of Aberdeen School of Medicine στη Σκοτία, δήλωσε ότι απλές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ενδεχομένως μπορεί να φέρουν ουσιαστικό όφελος όσον αφορά τη μείωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν και η μεσογειακή διατροφή θεωρείται υγιεινή, η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 23.000 άντρες και γυναίκες 40 – 77 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενικά όσοι ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 17%. Όταν εστίασαν σε άντρες και γυναίκες χωριστά, ωστόσο, οι γυναίκες είχαν μείωση κινδύνου 22%, ενώ οι άντρες 6%.

Η μείωση κινδύνου στους άντρες ωστόσο θα μπορούσε να είναι τόσο μικρή που θα επρόκειτο για τυχαίο εύρημα.

Μεταξύ όσων είχαν υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος κατά 13% σε όσους ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή, έδειξαν τα ευρήματα.

Η σχέση ωστόσο οφειλόταν σε μείωση 20% του κινδύνου στις γυναίκες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Stroke.

Πηγές:
Stroke.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα