Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα για να αναπτύξουν ανθρώπινο οισοφάγο στο εργαστήριο.

Πρόκειται για εξέλιξη που θα επιτρέψει εξατομικευμένη διάγνωση και αναγεννητικές θεραπείες.

Ομάδα του Cincinnati Children’s Hospital στο Οχάιο δημιούργησε με επιτυχία πλήρως σχηματισμένα ανθρώπινα οργανοειδή οισοφάγου με χρήση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων PSC.

Τα οργανοειδή οισοφάγου αναπτύχθηκαν σε μήκος  περίπου 300-800 μικρομέτρων  σε περίπου 2 μήνες τα και τα συνέκριναν με οισοφαγικούς ιστούς ανθρώπων. Φάνηκαν παρόμοια σε σύσταση με τους φυσικούς οισοφαγικούς ιστούς.

Ο Jim Wells, δήλωσε ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να ωφελήσει ανθρώπους με διαταραχές οισοφάγου και τραχείας.

Εκτός από το ότι είναι νέο μοντέλο για τη μελέτη γενετικών ελαττωμάτων όπως η οισοφαγική ατρησία, τα οργανοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη νόσων όπως η οισοφαγίτιδα Barret.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Cell Stem Cell, οι ερευνητές εστίασαν στο γονίδιο Sox2 και στη συνδεόμενη πρωτεΐνη— γνωστό ότι προκαλούν καταστάσεις στον οισοφάγο όταν διαταράσσεται η λειτουργία τους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν καλλιέργειες ιστών βατράχων, ποντικών και ανθρώπων για να εντοπίσουν άλλα γονίδια και μοριακές οδούς που ρυθμίζονται από το Sox2 κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του οισοφάγου.

Κατά τη διάρκεια σημαντικών σταδίων της ανάπτυξης εμβρύων, το γονίδιο Sox2 μπλοκάρει τον προγραμματισμό και τη δράση των γενετικών οδών που κατευθύνουν κύτταρα να γίνουν αναπνευστικά αντί για οισοφαγικά.

Η πρωτείνη Sox2 καταστέλλει τη σηματοδότηση του μορίου Wnt και προάγει τη δημιουργία και επιβίωση των ιστών του οισοφάγου.

Αντίθετα, η απουσία του Sox2 κατά την ανάπτυξη των ποντικών μπορεί να οδηγήσει σε οισοφαγική αγενεσία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]