Αν μια μητέρα κάνει χρήση κάνναβης, τα παιδιά της ενδεχομένως είναι πιο πιθανό να τη δοκιμάσουν σε νεαρότερη ηλικία.

Αυτό σημειώνει νέα έρευνα, αν και δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει αιτιατή σχέση.

Η ερευνήτρια Natasha Sokol, Brown University's School of Public Health Center for Alcohol and Addiction Studies, in Providence, R.I., δήλωσε ότι παρόλα αυτά, η έναρξη σε νεαρή ηλικία είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων υγείας από τη χρήση μαριχουάνας.

Για το λόγο αυτό, καθώς το ρυθμιστικό περιβάλλον μετατοπίζεται και αναμένεται η χρήση από τους ενηλίκους να είναι πιο φυσιολογική, σημείωσε η ερευνήτρια, είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε πιο βαθιά και σαφή κατανόηση των κοινωνικών παραγόντων κινδύνου για πρώιμη έναρξη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 4.440 παιδιών και 2.586 μητέρων. Πιο συγκεκριμένα, αξιολόγησαν πώς η συνήθεια μιας μητέρας επηρέαζε την ηλικία στην οποία τα παιδιά της άρχιζαν να χρησιμοποιούν την ουσία. Έλαβαν επίσης υπόψη τη συμπεριφορά των παιδιών, τις νοητικές τους ικανότητες, το κοινωνικό περιβάλλον και το οικογενειακό εισόδημα.

Η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 67% των παιδιών και περίπου το 35% των μητέρων δήλωσαν ότι είναι χρήστες κάνναβης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν την ουσία ήταν πιο πιθανό να την δοκιμάσουν και αυτά σε μέση ηλικία 16 ετών. Συγκριτικά, τα παιδιά γυναικών που δεν χρησιμοποιούσαν την ουσία άρχισαν να τη χρησιμοποιούν στην ηλικία των 18 ετών. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σχέση ήταν πιο εμφανής μεταξύ των λευκών παιδιών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

Η χρήση μαριχουάνας μεταξύ παιδιών και εφήβων συνδέεται με προβλήματα με την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη. Νέοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρατεταμένη παρορμητικότητα για εβδομάδες μετά τη χρήση της ουσίας και μειώσεις στο IQ, άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης και άλλα προβλήματα σκέψης διαρκούν στην ενήλικο ζωή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Με αυτό δεν διατεινόμαστε ότι δεν υπάρχουν οφέλη που συνδέονται με τη χρήση μαριχουάνας, δήλωσε η Sokol.

Η μαριχουάνα έχει αναγνωρισμένα θεραπευτικά οφέλη για την αντιμετώπιση διαφόρων ιατρικών καταστάσεων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η διαθεσιμότητα της νόμιμης ιατρικής μαριχουάνας μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τους θανάτους από μεγάλη χρήση οπιοειδών, δήλωσε η ερευνήτρια

Για αυτούς τους λόγιους η συνολική απαγόρευση μαριχουάνας μπορεί ενδεχομένως να μην συναρτάται με τους σκοπούς της δημόσιας υγείας δήλωσε. Αντ αυτής, η καθυστέρηση της έναρξης θα μπορούσε να είναι η καλύτερη προσέγγιση, πρόσθεσε η Sokol.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’