Το ύψος μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στο αν κάποιος είναι πιθανό να εμφανίσει κιρσούς, αναφέρει νέα έρευνα

Κάθε επιπλέον 10,16 εκατοστά σε ύψος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών κατά 25% περίπου, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Erik Ingelsson, καθηγητής στο Stanford University School of Medicine.

Ο Ingelsson δήλωσε ότι έχουμε αρκετά ισχυρές ενδείξεις ότι το ύψος συνδέεται αιτιατά μέσω γενετικής με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.

Οι κιρσοί δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, εξήγησε η καρδιολόγος. Nieca Goldberg, του NYU Langone's Joan H. Tisch Center for Women's Health στη Νέα Υόρκη.

Η Goldberg, εκπρόσωπος της American Heart Association δήλωσε ότι γενικά πρόκειται για καλοήθη κατάσταση.

Ωστόσο, αυτές οι φλέβες μπορούν να πονούν, να φαγουρίζουν και να συμβάλλουν σε οίδημα των ποδιών λόγω κατακράτησης υγρών, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Vascular Disease Foundation, οι κιρσοί επηρεάζουν μέχρι το 25% των γυναικών και το 15% των αντρών.

Οι φλέβες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να στέλνουν γρήγορα το αίμα πίσω στην καρδιά, με βαλβίδες που ευνοούν τη ροή αίματος, δήλωσε η Goldberg.

Όταν οι βαλβίδες αρχίζουν να μη δουλεύουν καλά, το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τις φλέβες, οδηγώντας τες σε οίδημα και τεντώνοντας τα τοιχώματά τους.

Οι κιρσοί είναι πρησμένες, παραμορφωμένες φλέβες που φαίνονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Το χρώμα τους συχνά είναι σκούρο μωβ ή μπλε και πιο συχνά φαίνονται κάτω από το δέρμα των ποδιών.

Είναι γνωστό πως υπάρχουν γενετικοί παράγοντες πίσω από την ανάπτυξη των κιρσών. Οικογενειακό ιστορικό κιρσών καθιστά πιθανότερη την εμφάνιση.

Για να διερευνηθούν πιθανοί παράγοντες κινδύνου για κιρσούς, ερευνητές ανέλυσαν την υγεία περισσότερων των 413.000 ανθρώπων, 40-69 ετών στη Βρετανία.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν σειρά γνωστών παραγόντων κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο, παχυσαρκία, κύηση και ιστορικό εν τω βάθει θρόμβωσης.

Ωστόσο όταν χώρισαν τους ανθρώπους σύμφωνα με το ύψος τους, ανακάλυψαν ότι όσοι ανήκαν στο υψηλότερο τέταρτο είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κιρσούς σε σχέση με το κοντύτερο τέταρτο.

Επιπλέον οι ερευνητές συνέδεσαν γονίδια που καθορίζουν το ύψος ενός ανθρώπου με τον κίνδυνο να εμφανίσουν κιρσούς.

Ανακάλυψαν επίσης ισχυρή γενετική σχέση μεταξύ της εν τω βαθει θρόμβωσης και των κιρσών.

Σημείωσαν ότι είναι πιθανό το ύψος να θέτει επιπλέον βάρος στις φλέβες στην προσπάθεια να επιστρέψει το αίμα στη καρδιά.

Αν κάποιος είναι πιο ψηλός έχει υψηλότερη πίεση προς τα κάτω στις φλέβες, δήλωσαν. Οι φλέβες σπρώχνουν το αίμα πίσω στην καρδιά και αν κάποιος είναι ψηλός αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση.

Οι ψηλοί άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου κιρσών φορώντας ειδικές κάλτσες, ιδιαίτερα αν κάνουν ορθοστασία, δήλωσε ο ερευνητές

Οι κιρσοί που έχουν γίνει πολύ δυσάρεστοι μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια με εγχείρηση laser, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Σε περιπτώσεις που οι κιρσοί ερεθιστούν, έχουν φαγούρα, μολυνθούν η συμβάλουν σε οίδημα, κάποιος θα πρέπει να δει ειδικό επειδή μπορεί να είναι υποψήφιος για ιατρική πράξη που θα βοηθήσει στην εξαφάνισή τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ