Υπάρχει από καιρό σχέση μεταξύ των αντισυλληπτικών χαπιών και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο στις ωοθήκες. Τώρα, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ισχύει και για την πιο νέα μορφή των χαπιών.

Επιστήμονες δήλωσαν ότι η προστασία από τα νεότερα χάπια-που περιέχουν χαμηλότερες δόσεις οιστρογόνων και διάφορα προγεσταγόνα- αυξανόταν με το πέρασμα του χρόνου και παρέμενε για αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή της λήψης τους.

Η Dr Lisa Iversen, του University of Aberdeen στη Σκοτία, δήλωσε ότι με βάση τα νέα αποτελέσματα, και  τα σύγχρονα συνδυαστικά αντισυλληπτικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα έδειξε προς προηγούμενες έρευνες που ανακάλυψαν ότι γυναίκες που λάμβαναν τα παλαιότερα είδη αντισυλληπτικών από το στόμα έτειναν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.

Θα μπορούσε να συμβαίνει το ίδιο και σε νεότερα χάπια με διαφορετικούς συνδυασμούς και επίπεδα ορμονών;

Για να το ανακαλύψουν, ερευνητές εξέτασαν την επίδραση νεότερων ορμονικών αντισυλληπτικών με συνδυαστικές ορμόνες, καθώς και προϊόντα με προγεσταγόνο μόνο, και τη σχέση τους με τον κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες σε νέες γυναίκες.

Γενικά, αξιολόγησαν στοιχεία σχεδόν 1,9 εκατομμυρίων Δανών γυναικών, μεταξύ 15 και 49 ετών. Τα στοιχεία προέρχονται από συνταγοραφήσεις και αρχεία καρκίνου που συλλέχτηκαν μεταξύ 1995 και 2014.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: όσες δεν χρησιμοποίησαν πότε αντισυλληπτικά, όσες τα χρησιμοποιούσαν ή τα χρησιμοποίησαν πρόσφατα (μέχρι και πριν ένα χρόνο) και πρώην χρήστριες που τα έλαβαν περισσότερο από 1 χρόνο.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, έδειξε ότι το 86% των γυναικών έλαβε συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια

Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία των γυναικών και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών ήταν πιο εμφανής σε γυναίκες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ αντισυλληπτικά χάπια.

Επίσης, ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου στις ωοθήκες ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια που περιείχαν οιστρογόνα και προγεσταγόνο, κάποια χρονική περίοδο.

Παρόμοια προστατευτική επίδραση δεν φάνηκε σε γυναίκες που έλαβαν χάπια που περιείχαν μόνο προγεσταγόνο.

Γενικά, αν το Χάπι όντως βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου στις ωοθήκες, οι ερευνητές υπολογίζουν τώρα ότι η χρήση του πρόλαβε το 21% των καρκίνων των ωοθηκών σε αυτήν την ομάδα Δανών γυναικών.

Σε προηγούμενες έρευνες, ασθενείς που χρησιμοποιούσαν χάπια από το στόμα για μεγάλες περιόδους, φάνηκε να έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών, δήλωσε η Dr. Jennifer Wu, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει το πιθανό όφελος για χάπια νεότερης γενιάς, δήλωσε.

Ο καρκίνος των ωοθηκών, συχνά δεν εντοπίζεται μέχρι να έχει εξαπλωθεί, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μοιραίους καρκίνους. Για αυτό, οτιδήποτε θα μπορούσε να εμποδίσει τη νόσο είναι τόσο σημαντικό, δήλωσε η Wu.

Η Wu πρόσθεσε ότι ο καρκίνος των ωοθηκών έχει τόσο καθυστερημένη διάγνωση και τόσο φτωχή μακροπρόθεσμη επιβίωση, ώστε η πρόληψη να είναι αναγκαία. Επομένως, όταν συμβουλεύουμε ασθενείς για τις επιλογές αντισύλληψης η μείωση του καρκίνου ωοθηκών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, σημείωσε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη