Αν εμφανίζονται διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος, στην αρτηριακή πίεση, στη χοληστερόλη και στο σάκχαρο ενός ανθρώπου ενδεχομένως αυτός μπορεί να έχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου σε σχέση με ανθρώπους με περισσότερο σταθερές μετρήσεις, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε σχεδόν 6 χρόνια παρακολούθησης, άντρες και γυναίκες των οποίων οι μετρήσεις άλλαξαν περισσότερο είχαν 127% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, 43% περισσότερες να υποστούν καρδιακή προσβολή και 41% περισσότερες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους είχαν σταθερές μετρήσεις.

Ο Dr. Seung-Hwan Lee, καθηγητής ενδοκρινολογίας στο College of Medicine at Catholic University of Korea στη Σεούλ, δήλωσε ότι η μεταβλητότητα σε μεταβολικές παραμέτρους ενδεχομένως έχει ρόλο στην πρόβλεψη της θνησιμότητας και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων.

Επειδή η έρευνα εστίασε σε στοιχεία από το παρελθόν όμως, μπορεί να δείξει μόνο ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μεταβλητότητας των μετρήσεων και του κινδύνου και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η μεταβλητότητα είναι η αιτία του αυξημένου κινδύνου να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνει, προειδοποίησε.

Οι ερευνητές επίσης δεν εξέτασαν τους λόγους που οι μεταβολικές μετρήσεις θα μπορούσαν να έχουν διακυμάνσεις με το πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, ο ερευνητής πρόσθεσε ότι στρατηγικές αγωγής για τη μείωση των διακυμάνσεων σε αυτές τις παραμέτρους θα μπορούσαν να αποτελούν στόχο για την πρόληψη κακών συνεπειών στην υγεία.

Σε αυτές τις στρατηγικές μπορεί να περιλαμβανόταν η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου εντός των φυσιολογικών ορίων και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Ο Dr. Gregg Fonarow, καθηγητής καρδιολογίας στο University of California, Los Angeles, βρήκε ενδιαφέροντα αυτά τα ευρήματα.

Δήλωσε ότι ανοίγουν νέο δρόμοι για να λαμβάνονται υπόψη οι μεταβολές σε παράγοντες κινδύνου διαχρονικά όσον αφορά την εκτίμηση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Πρόσθεσε  ότι ο καλύτερος εντοπισμός αυτών που έχουν υψηλότερο και χαμηλότερο κίνδυνο μπορεί ενδεχομένως να μεταφράζεται σε καλύτερη χρήση στρατηγικών πρόληψης και θεραπειών.

Ωστόσο χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν στρατηγικές για την αγωγή που μειώνουν τις διακυμάνσεις αυτών των παραμέτρων θα μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων και θα βελτιώσουν την υγεία, δήλωσε ο Fonarow.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία περισσότερων των 6.7 εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, ούτε έπασχαν από διαβήτη, υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη.

Μεταξύ του 2005 και του 2012, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε τουλάχιστον 3 εξετάσεις που έδειχναν το βάρος, το σάκχαρο, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Οι ερευνητές συγκεκριμένα εστίασαν στην επίδραση των αλλαγών σε συμμετέχοντες των οποίων οι μετρήσεις αυξήθηκαν ή μειώθηκαν περισσότερο από 5%. Αν οι μετρήσεις βελτιώθηκαν ή επιδεινώθηκαν δεν έπαιζε ρόλο-καθαυτή η μεγάλη μεταβλητότητα συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της έρευνας, ανακάλυψε η μελέτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι γυναίκες και ηλικιωμένοι ενήλικες ήταν πιο πιθανό να έχουν πολύ ευμετάβλητες παραμέτρους.

Ο Lee δήλωσε ότι καθώς η έρευνα έγινε στην Κορέα δεν είναι σίγουρο ότι τα ευρήματα αφορούν και κατοίκους των ΗΠΑ. Άλλες έρευνες σε διαφορετικούς πληθυσμούς ωστόσο, δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ διακυμάνσεων στις μετρήσεις και του κινδύνου θνησιμότητας είναι κοινές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε την 1η Οκτωβρίου στη διαδικτυακή έκδοση του Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα