Η τακτική χρήση ασπιρίνης σε χαμηλή δόση μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες, αναφέρει νέα έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 205.000 Αμερικανίδων και ανακάλυψαν ότι όσες ανέφεραν πρόσφατη τακτική λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης (100 mg ή λιγότερο) είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες σε σχέση με όσες δεν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη.

Ο κίνδυνος δεν μειώθηκε όσο περισσότερο χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες χαμηλής δόσης ασπιρίνη.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η ασπιρίνη μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου αλλά εδειξε ότι υπήρχε σχέση.

Η συνήθης δόση (325 mg) δεν συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες.

Αυτό που κάνει την έρευνα να ξεχωρίζει από προηγούμενες, είναι ότι μπόρεσαν οι ερευνητές να αναλύσουν χαμηλή δόση ασπιρίνης χωριστά από τη συνήθη δόση ασπιρίνης.

Η ερευνήτρια Mollie Barnard, του Harvard University's T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν ότι η έρευνα στη χρήση της ασπιρίνης και στον κίνδυνο καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δόση της ασπιρίνης.

Υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου ωοθηκών. Εκτιμάται ότι η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες περιορίζονταςτη φλεγμονή.

Η ερευνήτρια Shelley Tworoger, του Moffitt Cancer Center στην Tampa, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ποιες γυναίκες μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τη λήψη ασπιρίνης σε χαμηλή δόση για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο στις ωοθήκες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]