Τα προειδοποιητικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί ενδεχομένως να εντοπιστούν 20 χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου, δήλωσαν ερευνητές.

Αυξημένα επίπεδα σακχάρου νηστείας και αντίσταση στην ινσουλίνη φάνηκαν σε ανθρώπους χρόνια πριν την εμφάνιση προδιαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι παρεμβάσεις για τον τερματισμό της νόσου στην αρχή της θα πρέπει να αρχίζουν πολύ νωρίτερα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Άλλη έρευνα ανακάλυψε ότι ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα μετά την ηλικία των 30 ετών.

Η έρευνα από την Ιαπωνία έγινε μεταξύ 2005 και  2016, και εξέτασε τον ΔΜΣ, τα επίπεδα σακχάρου νηστείας και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε 27.000 μη διαβητικούς, ηλικίας 30 και 50 ετών που ήταν κυρίως άντρες.

Ο αυξημένος ΔΜΣ είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μέχρι τη διάγνωση με διαβήτη τύπου 2, προδιαβήτη ή το τέλος του 2016, όποιο ερχόταν πρώτο.

Στη διάρκεια της έρευνας διαγνώστηκαν 1.067 νέα περιστατικά διαβήτη τύποιυ 2.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη μαζί με υψηλότερο ΔΜΣ μέχρι 10 χρόνια πριν τη διάγνωση.

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε σε όσους εμφάνισαν στη συνέχεια προδιαβήτη –το ίδιο είδος προειδοποιητικών συμπτωμάτων αν και σε μικρότερο βαθμό είχαν γίνει εντοπίσιμα περισσότερο από μια δεκαετία πριν διαγνωστούν.

Καθώς πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 πρώτα περνούν από στάδιο προδιαβήτη, ερευνητές δήλωσαν ότι σημαίνει ότι τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου μπορεί ενδεχομένως να είναι εντοπίσιμα περισσότερο από 20 χρόνια πριν τη διάγνωση.

Ο ερευνητής Dr Hiroyuki Sagesaka, του Aizawa Hospital στο Matsumoto, της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι επειδή δοκιμές πρόληψης σε ανθρώπους με προδιαβήτη φαίνονται λιγότερο επιτυχείς σε μακροπρόθεσμη παρακολούθηση μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί να παρέμβουν πολύ νωρίτερα από το στάδιο προδιαβήτη για την πρόληψη της εξέλιξης σε διαβήτη.

Χρειάζεται πολύ νωρίτερα πρόληψη, είτε με φάρμακα είτε με αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Endocrine Society.

Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 που εκδηλώνεται αργότερα στη ζωή τους, έχουν κίνδυνο να διαγνωστούν λανθασμένα με διαβήτη τύπου 2, αναφέρει έρευνα.

Αυτή η μικρή έρευνα έδειξε ότι το 39% των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 μετά την ηλικία των 30 δεν έλαβα άμεσα ινσουλίνη

Στον διαβήτη τύπου 1 χρειάζεται να δοθεί άμεσα ινσουλίνη ενώ όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 μπορούν συχνά να αντιμετωπίσουν τη νόσο βελτιώνοντας τη διατροφή τους και με περισσότερη άσκηση

Ο ερευνητής Dr Nick Thomas, του University of Exeter, δήλωσε ότι η σωστή διάγνωση είναι σημαντική για αυτούς τους ασθενείς ώστε ν λάβουν τη σωστή εκπαίδευση και αγωγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα