Ομάδες ερευνητών από την Ελβετία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία, απομόνωσαν ένζυμο που προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος από τα κύτταρα Τ, σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, η ερευνητική ομάδα περιγράφει την έρευνα σε κύτταρα Τ και κομμάτια πρωτεΐνης και αυτό που ανακάλυψε.

Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει λανθασμένα να επιτίθεται στη μυελίνη.

Άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση, γενικά εμφανίζουν μούδιασμα και με το πέρασμα του χρόνου και άλλα συμπτώματα. Δεν υπάρχει ίαση επι του παρόντος και η αγωγή περιορίζεται σε προσπάθειες βελτίωσης της λειτουργικότητας.

Δεν είναι γνωστή η αιτία της νόσου αλλά εκτιμάται ότι κάποιου  είδους παράγοντας οδηγεί τα κύτταρα Τ να επιτίθενται σε ορισμένα μόρια στη μυελίνη ως ξένοι εισβολείς. Στη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένζυμο που προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού από τα Τ κύτταρα σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Ανακάλυψαν επίσης ότι το ίδιο είδος κυττάρων αντέδρασε σε βακτηριακή ποικιλομορφία του ενζύμου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ένζυμο που εντόπισαν θα μπορούσε να περιλαμβάνει μόριο που είναι το αυτοαντιγόνο που έψαχναν.

Αυτοαντιγόνο είναι μόριο που βρίσκεται στον οργανισμό αλλά εκλαμβάνεται ως εχθρός από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτιμάται από καιρό ότι το αυτοαντιγόνο που εμπλέκεται στη νόσο βρίσκεται σε μια από τις πρωτεΐνες στη μυελίνη.

Για να το ανακαλύψουν οι ερευνητές, συνέλεξαν κύτταρα Τ από ασθενείς που είχαν πεθάνει από τη νόσο. Στη συνέχεια εξέτασαν 100 μείγματα από κομμάτια που αντιπροσώπευαν 300 δισεκατομμύρια ποικιλίες.

Τα δυο με την ισχυρότερη αντίδραση προέρχονταν από ένζυμο που ονομάζεται guanosine diphosphate-L-fucose synthase.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι Τ- κύτταρα από 12 από 31 δείγματα φάνηκε να αντιδρούν στο ένζυμο. Ανακάλυψαν επίσης ότι κύτταρα Τ από ορισμένους από τους ασθενείς επίσης αντέδρασαν σε  βακτηριακή εκδοχή του ίδιου ενζύμου- κάτι που υποδεικνύει ότι ορισμένα είδη βακτηρίων ενδεχομένως μπορεί να παίζουν ρόλο στο να ξεκινήσει αντίδραση του ανοσοποιητικού που συνδέεται με τη νόσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα